Vieri mesterhármassal nyitott

1999. augusztus 29-én mutatkozott be az akkori világrekord összegért (43 millió dollár Diego Simeone) szerződtetett Christian Vieri. Bobo a Serie A első fordulójában klasszikus mesterhármassal ringatta rózsaszín álomba az Inter szurkolóit: reméltük, minden idők egyik legerősebb keretű Intere ezúttal tényleg tarolni fog, a Verona elleni 3-0 után rég látott optimizmussal tekintettünk az idény elé. Megsárgult papírlapjaimból (tényleg szó szerint tessék érteni, ugyanis évekig kint figyelt a cikk a szobám falán) a Nemzeti Sport segítségével idézzük fel a 12 évvel ezelőtt történteket.

Öt döntetlennel és két hazai sikerrel kezdődött meg az 1999-2000-es olasz bajnokság. A végső győzelemre esélyes hét csapat közül vasárnap délutánig öt lépett pályára, és közülük a hazai pályán játszók (Fiorentina és Inter) nyertek, míg az idegenben fellépők (Milan, Parma és Roma) egy pontot szereztek.

A sort mindenképpen az Interrel illik kezdeni, azért is, mert a kék-feketék rendkívül magabiztosan intézték el az újonc Veronát. A milánói gárda legjobbja Christian Vieri volt, aki sorozatban kilencedik idényét kezdte meg új csapatában, ám úgy tűnik, hogy a levegőváltozás sohasem árt meg neki, hisz ugyanúgy szórja a gólokat, mint annak előtte. A hatalmas termetű támadó Ivan Zamoranót kapta partnerül, míg Ronaldo és Roby Baggio – Marcello Lippi mester döntése értelmében – csak a kispadon foglalhatott helyet. Vieri már a 16. percben eredményes volt, egy hosszú előreívelést a kulcscsontjával vett le, majd védhetetlenül helyezett a jobb alsóba.

A második félidőben már Ronaldo is feltűnt az olasz csatársztár oldalán (ehhez az is kellett, hogy az egy kapufát elérő Ivan Zamorano a szünetben megsérüljön), ám továbbra is Vieri volt a főszereplő. Előbb hatalmas védelmi hiba után, kiszorított helyzetből lőtt az üresen maradt kapuba, majd a csereként beállt Di Biagio hosszú indítása után harmadszor is megzörgette a hálót. (Itt egy pillanatra meg kell állnunk, Di Biagio ugyanis a Nemzeti Sport beharangozójában még a Roma játékosaként volt feltüntetve. A két klub pénteken este egyezett meg a a válogatott középpályás átigazolásáról, Di Biagio 7 millió dollárért lett az Interé.

„Az előidényünk nyomasztóan rosszul sikerült, ez a találkozó viszont nagyon tetszett – kezdte értékelését Lippi. A csapat bebizonyította, hogy van egyénisége, hogy tud határozottan futballozni. Természetesen nem mehetek el szó nélkül Vieri teljesítménye mellett, de nem szeretném, ha csak őt dicsérnénk. Az egész csapat jól játszott. ” 

Massimo Moratti, az Inter elnöke még elégedettebbnek mondta magát: „Kifejezetten jól szórakoztam. Nemcsak egyes futballisták játszottak jól, mint például Vieri vagy Georgatosz, hanem az egész csapaton látszott Lippi keze munkája. Ronaldo halványabb volt a szokottnál, de neki még sokat kell dolgoznia, hogy utolérje a többieket. „

Forrás: Nemzeti Sport, 1999. augusztus 30.

Emlékek: A Lippi által szörnyűnek titulált előszezonból konkrétan zéró emlékem van, valószínűleg azért, mert egy másodpercet sem láttam belőle. A Verona-verés összefoglalója viszont a mai napig megvan videón. Más kérdés, hogy elromlott. Szóval, egy barátom vette fel a RAI Novantesimo minutójából a 2 és fél perces összefoglalót, ami másnap (hétfő este) jutott el hozzám. Kb. hatszor néztem végig egymás után. Fogalmam se volt, ki az a Georgatosz és hogy merészelt kezdőként kifutni, a gólpassza és felfutásai láttán persze rögtön belezúgtam (a játékába). Micsoda csapat volt ez…gondoljatok bele: Di Biagio, Roby Baggio és Ronaldo a kispadon hesszeltek…