Egy legenda emlékére

Ma lenne 69 éves Giacinto Facchetti, a klub és az egyetemes labdarúgás történetének egyik valaha volt legkiválóbb balhátvédje. Úgy tartják, ő forradalmasította a Herrera-féle Grande Interben a szélsőhátvéd posztot: addig szinte soha nem látott módon segítette a támadásokat. Karrierjét szülővárosában, a Trevigliese nevű együttesben kezdte –  csatárként. Milánóba az 1960/61-es idényben került, de már hátul számítottak rá.

1978-ig viselte a kék-fekete szerelést, 476 bajnoki mérkőzésen 59 gólt szerezve. Nyert négy bajnoki címet, egy olasz kupát, két Bajnokcsapatok Európa Kupáját és két Világkupát.

A válogatottban 1963. március 23-án mutatkozott be, összesen 94 alkalommal játszott a Squadra Azzurra mezében (ennél többször csak Dino Zoff, Paolo Maldini és Fabio Cannavaro szerepelt). Több világbajnokságon is pályára léphetett, többek között ott volt az 1970-es brazilok elleni vesztes fináléban.

2004. január 19-én választották az Internazionale elnökévé. Hosszú szenvedés után rákban hunyt el 2006. szeptember 4-én Milánóban.