Sámuel jelentése: Isten meghallgatott

Samuel Eto’o  a köztudatban létező képe, klasszikus esete a bulvármédia sekélyes és szánnivaló működésének, egyszersmind tökéletes példája és oka a hiábavalóságának. A jelenkor magyar szakmai elit  megkérdőjelezhetetlen „szakértőit” és a tőlük lefele létező intelligenciájú focikedvelőket az ilyen típusú és indíttatású média limonádék megtudnak részegíteni, de minket mint igényes nézőket és a világban nyitott szemmel járkálókat cseppet sem, sőt inkább csak mosolyt csal az arcunkra.

Samuel Eto’o a köztudatban sokszor egy problémás és öntörvényű játékosként van beállítva, akivel rengeteg a gond és alapvetően egy sporterkölcsileg züllött egyén. Ezt az ember hajlamos is megkajálni – alapja van – de összességében mégis csak egy barokkos túlzás.

Legelső botrányszerű jelenete, mikor a Barcelona 2005 – 2006os bajnoki címe miatt a Nou Campban  tartott rendezvényem, úgymond beszólt az Ősi rivális, volt kenyéradó Real Madridnak. Neki akkoriban ez óriási elégtétel lehetett a Barcelonában révbe érni, pláne a Real Madrid utólag egyértelműen felelőtlen és méltatlan bánásmódja miatt. A Real Madrid lassan 10 éve BL – átokkal küzd, Eto’o 30 évesen háromszoros BL- győztes.

Eto’o pályafutásának következő nagy akadálya nem más volt, mint a Barcelona 2008ban kinevezett volt csapatkapitánya Josep Guardiola. A fiatal tréner nagy takarítást tartott, elküldte a lefele ívelő pályájú, volt közönség kedvenc Ronaldinhót, illetve a megkopott Decót, a legnagyobb nevek közül illetve minden követ megmozgatott Eto’o eladásával kapcsolatban.  Részben, de inkább kizárólagosan a horribilis ára miatt ez a transzfer nem jött össze. Érthető, Eto’o akkoriban pályacsúcsán lévő klasszis csatár volt. Guardiola célja egyértelműen a csapategységet és a morált romboló emberek eltávolítása volt. Mindenesetre Eto’o ellen intézett szabotázsa kissé meglepő volt.

Guardiola bemutatkozó szezonja ugye történelmi, minden létező címet begyűjtöttek, amiben Eto’o is oroszlánrészt vállalt. A bajnokságban 34 meccset 30 találatot jegyzett, plusz a BL-döntőben kulcsfontosságú és egyéni alakítás utáni gólt szerzett. Ennek ellenére Guardiola továbbra is koloncnak tartotta, továbbra sem akarta csapatában tudni, kapóra jött neki a BL-kudarcok miatt az Interből elvágyódó Ibrahimovic. Olyannyira megakart szabadulni továbbra is a kamerunitól, hogy még egy eléggé előnytelen üzletbe is belementek a milánói klubbal. Eto’o játékjoga mellé hozzávetőleg 40 millió eurót adtak Ibrahimovicért.

Eto’o karrierje szempontjából a megtépázott sporterkölcsi kép helyreállítása és az alázat fejezete kezdődött. Ugyanis a tipikus sztárcsatár az Interben Mourinho irányítása alatt, új feladatkört kapott, amit egy az Eto’o típusú kényes és primitív sztárocska nehezen visel, legalább is amilyennek Ő be volt állítva ezt lehetett sejteni. Eto’o ugyanis a kapu közvetlen közeléből kikerült a szélre, feladata most már korántsem a gólszerzés volt, hanem a csapat taktikai (offenzív és defenzív) egyensúlyának megteremtése lett. Ez rengeteg mezőnybeli és főként védekező munkával járt.

Eto’o a róla kialakult képet röhögve hazudtolta meg, az Inter BL-diadalának egyik leghangosabb mellékzöngéje Eto’o hihetetlen taktikai fegyelme és alázata volt, a ritka, de annál fontosabb gólok mellett, lásd a Stamford Bridgen jegyzett találata.

Eto’o helyezkedése a Barcelona elleni, idegenben megvívott BL- visszavágón.

http://www.youtube.com/watch?v=X-0R8odsTS8&feature=related

Érdemes megfigyelni Eto’o helyezkedését a második gólnál. Az Inter itt kiesésre állt a csoportkör felénél, Eto’o a távol a kaputól a tizenhatoson kívül a mágnástáblára rajzolt helyén áll. Ez a jelenet jól jellemzi az egész szezonját.

Újabb sikertörténet, Eto’o az Inter játékosaként újra BL-győztes, emellett begyűjtötte az Olasz bajnoki- illetve az Olasz kupa címeket is.

José Mourinho teljesítve feladatát távozik a klubtól, az új vezetőedző Rafa Benitez lett. A spanyol tréner jobb híján – mivel Milito súlyos formagondokkal küzdött és küzd a mai napig – ismét a kameruninak szánta a gólszerző szerepét a pályán. Eto’o talán élete formáját hozta a rövidke Benitez – korszakban, holott az egész csapat hangosan nyögve szenvedett. Nem túlzás Eto’o tartotta életben sokáig a csapat céljait illetve a Rafa Benitezt az Inter élén.

Egyetlen egy negatívuma a Chievo elleni a Zidane-fejes, de az Inter akkoriban egy kétségtelenül nehezen viselhető mélyponton volt és túlzás lenne brutális szabálytalanságnak beállítani, elgurult a gyógyszer. Az idei mutatói a bajnokságban 27 meccs 20 gól, a BL-ben pedig 7 mérkőzésen 7 találatot jegyez. Egyértelműen a csapat első számú sztárjává nőtte ki magát a tavalyi látványos vízhordása után.