Távolodó álom

Igen, sajnos ezt most már ki kell mondani, le kell írni, beszélni kell róla: ebben a pillanatban sokkal valószínűbb, hogy az Inter nem lesz bajnok, mint az, hogy igen. Ezt decemberben, de még januárban is kissé őrültségnek tartottuk volna, de azóta történt egy s más. 

Nem feltétlen akarom ezt egy károgó posztként elkészíteni, de hát a jelenlegi helyzetben muszáj a rosszul működő dolgokat reflektorfénybe helyezni, ugyanis azok tökéletesen kiviláglanak, és mutatják, miért tart ott a csapat jelenleg, ahol.

Negatívum 1: Az első és legfontosabb dolog az, hogy Brozovicnak nincs helyettese. Leírtuk már párszor, századjára is megtesszük: a horvát egyszerűen pótolhatatlan, és ezt a vaknak is látnia kell. Marotta nem sokat hibázik, de abban mindenképp ludas, hogy nem hozott arra a posztra egy helyettest, aki legalább a védekezőmunkát és a passzjátékot hozza nagyjából. És hát igen, szép dolog volt a heroikus győzelem az Anfielden, de a két vezéráldozatra úgy néz ki, az egész szezon rámegy. Merthogy tagadhatatlan, csapatjáték szempontjából de Vrij is igen fontos elem, és bizony az ő hiánya is érezhető.

Negatívum 2: A Martínez-Dzeko csatárkettős egyszerűen nem működik. Hiába a Salernitana elleni parádé, hiába láttunk idény elejét biztató jeleket, ez így összességében rosszul néz ki, ők ketten sehogy sem egészítik ki egymás hiányosságait, illetve nem tudnak a másik alá dolgozni, bármennyire is szeretnének egyébként. Kettejüknek a Fiorentina ellen (egy must win meccsen) összesen egy darab kapura lövése volt, ez pedig mindennél többet elmond az ő párosukról. Összjáték és fluiditás szempontjából egyébként általában a Sánchez-Martínez néz ki legjobban, de most már nyugodtan lehetne próbálkozni Correával is a kezdőben, ennél rosszabbul nem nézne ki a helyzet.

 

 

Negatívum 3: Inzaghinak valóban van egy kis lúzer attitűdje? Jó pár edzőről ezt gondoltuk már, akiről utólag kiderült, hogy talán mégsem, de Simone esetében más a helyzet, ez már a Lazionál is bebizonyosodott valamelyest. Játékban egyértelműen előrelépett a csapat az irányítása alatt, de hát ennyire nem egyszerű a helyzet, a futballnak egyéb aspektusai is vannak, azokban pedig láthatóak nála komolyabb hiányosságok. Persze nem is számítottunk arra, hogy egy hiba nélküli, tökéletes tréner vezeti majd kedvenceinket, de azért nem jó elszenvedni, hogy fordulóról fordulóra ugyanaz robban a pofánkba (kiszámítható kezdő és cserék, formációváltás gondolatának teljes elvetése). Bár a „kutyából nem lesz szalonna” elvén menve azt gondolom, radikálisan ő nem fog változni, és talán nem is kell egy edzőnek kifordulnia önmagából – viszont a fejlődéshez elengedhetetlen az önkritika és az önismeret.

Fogynak a fordulók, egyre töpörödik a címvédés esélye... Fáj, nagyon fáj ez most. Most meg sem tudom mondani, hogy az elátkozott válogatott szünet jókor jön -e, mert ugye egyrészt a sérültek felépülhetnek, másrészt viszont utána tradicionálisan rossz eredményeket szokott produkálni az Inter – bónuszként pedig ugyebár a zebraólban van jelenés. Ha ott sem jön össze a három pont – márpedig oda nem győzni járnak Skriniarék -, azt hiszem, végleg lehúzhatjuk a rolót, és marad vigasznak a kupagyőzelem reménye.

Összefoglaló:

 

 

Pontozás:

Handanovic – A gólról nem tehetett, és most bemutatott két nagy védést, köztük egy kulcsfontosságú, pontmentőt Ikoné ziccerénél. Rajta tegnap semmi nem múlt. (7)

Bastoni – Rengeteg melója akadt, legtöbbször jól is oldotta meg a feladatát, különösen akkor, amikor utolsó emberként mutatott be szerelést Nico Gonzálezzel szemben. (6,5)

Skriniar – Most sem vallott szégyent de Vrij posztján, de az én ízlésemnek kicsivel többet szabálytalankodott a kelleténél. (6)

D’Ambrosio – Neki volt kevesebb dolga, de ezt a tényt számítva is gyengébb meccset produkált. (5,5)

Perisic – A gólpassz összejött, de egyébként igen pontatlan volt, és a kapott gólban is  szerepet vállalt. (5,5)

Vidal – Óriási blokkok, helyzetek teremtése, kis híján gól, majd a végére totális elfáradás. Egész jó 90 percet hozott le, csak egy pici plusz hiányzott. (6,5)

Calhanoglu – Neki jutott most a regista szerep, és sem passzjátékban, sem védekező munkában (minden mutatóban nullázott) nem tudta hozni az elvárt színvonalat – de ez nem is meglepetés igazából, hisz abszolút nem ez a pozíciója. (5)

Barella – Mindent megtett, de valahogy ebben az idényben nem akarnak összejönni számára a dolgok a kapu előtt. Ráadásul Torreira róla vált le az 1:0 előtt. (5,5)

Dumfries – Mintha a kelleténél többet totojázna lövések előtt (emiatt általában blokk lesz a vége), nem volt ez másként most sem. Fejesgóljával azért sok mindent helyrehozott, és úgy összességében nem tartozott a gyengébbek közé. A végén az a mozdulat mondjuk furcsa volt… (6)

 

 

Martínez – Pár lövés előtt ő játszotta a lekészítő szerepét, de mindent elmond a teljesítményéről, hogy (ismét) nulla kapura lövéssel hozta le a játékidejét… (5)

Dzeko – Ő egyszer megdolgoztatta Terraccianot legalább, de természetesen az egy kihagyott helyzet volt, mert mi más is lett volna… Azon kívül botrányos passzjáték, könnyen elvesztett labdák, és a mostanság megszokott dolgok voltak jellemzőek rá. Egyszerűen nonszensz, hogy neki folyamatos kezdőnek kell lennie – és ez még véletlenül sem az ő kritikája. (5)

Correa – Egy ügyes megmozdulása volt az alapvonalnál, de egyéb érdemit nem tudott hozzátenni. (-)

Sánchez – Eldönthette volna a meccset, de hát… Nem tette. (-)

Dimarco – Kevés játékidő, számottevő megmozdulás nélkül(-)

Gosens – Rosszabbnál rosszabb passzokkal kellett volna kezdenie valamit – nem csoda, hogy nem tette. (-)

Caicedo – Hát, egyelőre kicsit vicces az ő leigazolása. (-)

Inzaghi – Sablonos kezdő, előre borítékolható cserék, amik jó eséllyel nem jönnek be… Nagyon nem néz ki jól ez mostanság, és a lúzer szerepet kevésbé tudja majd így lemosni magáról… (5)