Enyhe januári hullámok

2022 első hónapja nem volt egy kifejezett diadalmenet a kupagyőzelem ellenére, de az utolsó napokra összességében kiegyenesedtek a dolgok, és így igazából sok panaszra nem lehet okunk.

Meccsek, általános forma:

Ha szigorúan nézzük, a csapat két győzelemmel és három döntetlennel, 7:5-ös gólaránnyal zárta ezt az etapot, ha megengedőbbek vagyunk, négy siker mellett csak egyszer nem sikerült dűlőre jutni, és 9:5 a találatok mérlege. Akárhogy is, azért motoszkál bennünk olyasmi, hogy a november-decemberi időszakban magasra tett lécet minimum sikerült megrezgetni – persze olyan nagyon nem aggodalmaskodhatunk, az okok megvannak a visszaesésre. Rögtön három rangadóval indult az esztendő, köztük a Juvével egy 120 perces meccsbe kényszerült a csapat, majd az Atalanta elleni fizikális csata után az Empolival vívott kupameccsen ismét túlóra következett, mindez egy gyepnek csúfolt libalegelőn. Nem voltak mindig optimális körülmények, és persze a végtelenségig nem lehet kifogásokat keresni, de most még megbocsátóbbak vagyunk.
A legjobb játékot talán a Lazio elleni évnyitón hozta a brigád, ha nincsenek a buta egyéni hibák a kapott gólnál, az egy sokkal simább győzelem is le(hete)tt volna – de egyébként minden fellépésén akadtak igen jó időszakok.

Játékosok, teljesítmények:

A hónap legjobb védője/kapusa díj nehéz választás, de talán Bastoni hibázta a legkevesebbet, a bombagóljával és gólpasszával pedig ki is emelte magát. A középpályások közül végre odaítélhetjük az elismerést Barellának, remélhetőleg ő továbbra is tartani fogja ezt a(z egyébként megjövendölt) formát – szinte leírni is felesleges, de igencsak szükség lesz rá. A támadóknál pedig Sánchez 2 góljával, 1 asszisztjával, és az általánosított, igen jó formájával vitte a prímet.

 

 

A legkellemesebb januári meglepetés Dumfries volt, bár nála már kezd sztenderddé válni a jó foci, és ennek nagyon-nagyon örülünk – óriási fejlődésen ment keresztül a szeptemberi állapotához képest, le a kalappal előtte.

A citromdíjjal kicsit bajban vagyunk most és egész idényben, de talán megkaphatja az a Vecino, akinek kaparnia kéne egy új szerződésért (valahol), ennek ellenére sikerült az Empoli ellen azt a botrányos valamit az asztalra pakolnia. Ejnye-bejnye. Megemlítendő még a fura és nagy egyéni hibákat vétő Brozovic (!), és a Juve ellen adott gólpasszt leszámítva harmatos Darmian.

A legjobb egyéni teljesítmény egy meccsen belül Bastonié volt a Lazio látogatása alkalmával, 9-es osztályzattal.

Momentumok:

A hónap legnagyobb védése Handanovic Atalanta ellen bemutatott bravúrja volt, méghozzá Pessina ziccerénél (itt, 0:03-tól) – tegyük hozzá, a Muriel-lövésnél is igen komoly reflexmozdulatra volt szükség tőle.

A legszebb egyéni megmozdulás szintén Bergamoban történt: Barella parádésan ugratta ki D’Ambrosiot, aki végül kihagyta az óriási meccslabdát (itt tekinthető meg, 2:36-tól).

A gólszépségversenybe három nevező is akadt, de Ranocchia egyenlítése (2:07-től) legyőzte a Bastoni és Sensi jelentette konkurenciát a színolasz versengésben.

 

 

Mercato:

Mérsékelt elvárásaink voltak a januári átigazolási piac felé, lévén a nagy durranások nem ilyenkor szoktak bekövetkezni. Ehhez képest Robin Gosens személyében Serie A-szinten igazi nagyágyút sikerült relatíve potom összegért elhozni, míg Felipe Caicedoval a Correa és Sánchez sérülékenysége miatt olykor kissé szűkösnek tűnő csatárlehetőségeket bővítették Marottáék.
Kimenő oldalon Sensi mindenképp fájó pont (főleg a győztes gólja ad egy fura utóízt), de ennek így, 10 percekkel, vagy teljesen játék nélkül egyáltalán nem volt értelme. Egy kissé érthetetlen is az egész, hiszen futball- és technikai tudásban magasan Gagliardini és Vecino felett áll, mégsem kapta meg az utóbbi időben a lehetőséget – és ennek szinte biztosan a sérülékenységéhez volt köze. Remélhetőleg látjuk még Inter-mezben, de ne lepődjünk meg, ha ez már soha többet nem fog megtörténni. A Sampdoriában mindenesetre tuti megkapja majd a bizalmat.
Említést érdemel még Colidio és Satriano kölcsönadása, bár itt főleg utóbbiból lehet majd valamilyen szinten profitálni, az argentin berobbanását lényegében elfelejthetjük.

Gosens leigazolásával az is eldőlt szinte, hogy Dimarcoval hosszú távon a védelemben számol Inzaghi, ebből pedig az következik, hogy a mára igazi hulladékká váló Kolarovra semmi szükség a keretben – az ő szerződése fel lesz bontva, de még mindig zajlanak az egyeztetések a végkielégítésről.

És ha már tárgyalások: bár Brozovic elvileg már legalább három hete rábólintott a szerződéshosszabbításra, a hivatalos bejelentés azonban még mindig nem történt meg… Mai pletykák szerint a Barcelona zavart be komolyan a sztoriba. Elég nagy gyomros lenne, ha végül mégis távozna, főleg a pozitív híresztelések után.

 

 

Egy kis hiányérzet a bejövő oldal kapcsán maradt bennünk: a középpályára bőven el tudtunk volna képzelni erősítést, pláne a Pool elleni oda-visszavágó Barella-mentessége miatt.

Jövendölés:

A rövidke február alatt hat meccset kell majd letudni, tehát jön a szokásos erőltetett menet, kezdve egy szokatlanul kemény szériával.

  • Milan (otthon, február 5.)
  • Roma (otthon, február 8.)
  • Napoli (idegenben, február 12.)
  • Liverpool (otthon, február 16.)
  • Sassuolo (otthon, február 20.)
  • Genoa (idegenben, február 27.)

Igen, jól látjátok, 12 nap alatt kell azt a négyest letudni, ami távolról sem tűnik leányálomnak. Ha már sokszor a kifogásokkal és a mentegetőzésekkel jövök: nagyon nem kell meglepődni, ha akár több pontvesztés, rosszabb produktum becsúszik. A négy hazai fellépés – végre vadonatúj gyepszőnyeggel – egy kis segítség, de ennek a keretnek ez lehet, hogy megfekszi a gyomrát olykor. Sokszor hangsúlyozzák hogy mennyire „mély” az Inter, holott ez nem teljesen fedi a valóságot, elég csak a középpályás (csere)lehetőségekre rápillantani első körben…
Jó hír, hogy akár több vereséggel (brrr…) is simán meg lehet őrizni az éllovas pozíciót a tabellán, a kupameccsek pedig mindig más kategóriába esnek ugyebár.

Az én kevésbé bátor tippem: Gy, Gy, D, D, D, Gy.

Pontozós élmezőny:

1.: Brozovic /6,65/

2.: Skriniar /6,61/

3.: Barella /6,46/

4.: Calhanoglu /6,46/

5.: Bastoni /6,40/

 

Képek forrása: eurosport.it (kiemelt kép), indianexpress.com, gianlucadimarzio.com