Fájdalmas döntések előtt

Itt az ideje elgondolkodni azon, hogy a keret jelenleg kulcsembernek kikiáltott játékosaival lesz-e valaha bajnokesélyes azt Inter, vagy a csapat újjáépítését az ő lecserélésükkel kell kezdeni. Persze, előreléptünk az eddigiekhez képest, mert idén nem a huszadik, hanem a harmincadik forduló után írjuk le: legyen már vége a szezonnak, legyen már vége a rémálomnak.

Semmi kedvem a tegnapi meccsről értékelőt írni. Egyrészt mert az első húsz percet nem láttam, így kb. semennyire nem lenne hiteles, másrészről meg most nem is ez a meccs a fontos, ugyanis a tegnapi két elvesztegetett pont már nem oszt nem szoroz. Lehet, hogy Conte leordította a fejeket a döntetlen után, de engem egyáltalán nem érdekel, hogy a csapat második, harmadik vagy negyedik lesz, mindaddig amíg a Bajnokok Ligája indulás biztosítva van a bajnoki címre meg fikarcnyi esélyünk sincs.

A SUNING célja pedig kimondva, kimondatatlanul az, hogy itt x éven belül, lehetőleg minél hamarabb, a Nerazzurri versenyre kelljen a juventusszal és végre sikerüljön letaszítani a trónról a gyűlölt riválist. Ehhez viszont fel kellene ismernünk, hogy mi az a szint ahova el szeretnénk jutni, realizálni kell azt, hogy a világ futballjában a csalók, most hol helyezkednek el és ahhoz mérten megerősíteni a csapatot.

Az a büdös nagy helyzet, hogy ameddig a juve annyi ponttal és olyan győzelmi szériákkal nyeri meg a bajnokságokat, mint ahogyan lassan tíz esztendeje teszik, addig teljesen felesleges minden évben azzal jönni, hogy márpedig egy szar csapat. Lehet, hogy náluk is van a keretben tíz olyan játékos, akiket a juventinók csak nehezen viselnek el, csak az ő tíz fos játékosuk a BL győzelemhez képest fos, a mi tíz fos játékosunk meg ahhoz, hogy egyáltalán a közelükbe férkőzzünk.

A juventus jelenleg TOP 6-8 csapat a világon, olyan társaságában, mint a Liverpool, a City a Bayern a Real és a Barca, meg mondjuk a PSG. Lehet, hogy a kikapnának egy BL-párharcban ezektől a csapatoktól, de igenis ebbe a kasztba tartoznak és velük akarják felvenni a versenyt.

Márpedig ha a börtöntöltelékek kihívói akarunk lenni, nekünk is ebbe a kasztba kell tartozni. Itt viszont azonnal felmerül bennem a kérdés, hogy azok a kulcsjátékosok, akik köré most győztes Intert, bajnokesélyes csapatot akar építeni a Suning és Conte, azok vajon megfelelő szintet képviselnek-e?

Mert az is lehet egy stratégia, hogy a keret most legjobb képességű játékosait megtartjuk és a körülüttök lévő szemetet kitakarítjuk, lecseréljük jobbakra.  Erre minden bizonnyal sor kerül, ugyanis senki sem fog meglepődni, ha nyáron távozna Gagliardini, Borja, Vecino és mondjuk Godín is. De mi van akkor, ha amolyan NBA-s módszerrel, azzal kezdenénk a keret újjáépítését, ha először a legjobbjainktól szabadulnánk meg? Nem mindegyiktől, csak néhányuktól. Mert mi van akkor, ha a keret jelenlegi kulcsjátékosai Handanoviccsal, Skriniarral, De Vrijjel, Brozoviccsal, Lautaróval és Lukakuval az élen egyszerűen nem alkalmasak arra, hogy egy győzelemre törő csapat vezérei legyenek?  Eriksent már nem is sorolom inkább ide.

Félreértések elkerülése végett, nem szeretném, hogy Handanovic, vagy De Vrij távozzon, akiket a posztján a liga legjobbjainak tartok. Felvetésemben nem is feltétlenül a konkrét személyek a fontosak, mintsem inkább az, hogy jó-e a jelenlegi irány, vagy sem, illetve az, hogy ezekkel a játékosokkal, mint a csapat vezérei, fogunk-e valaha is nyerni bármit is, vagy új, nyerő típusú kulcsemberekre lesz szükségünk.

Mert úgy néz, ki hogy nem velük leszünk bajnokok egyhamar.  Igen, még mindig van bőven hét-nyolc nagyjából Torino-szintű játékos a keretben és ez Conte helyzetét alaposan megnehezíti és persze a fentebb felsorolt kulcsjátékosokét is. De Contén és Godínon kívül senki sincs, aki tudná milyen érzés felemelni egy komoly trófeát, bajnoki címet, akármit. Na jó, Alexis tuti nyert FA-kupát az Arsenallal.

Ha megnézed az Inter öt legjobb játékosát és összehasonlítod fentebb említett európai top csapatokkal, beleértve a rubéval és azoknak a TOP5 emberével, akkor realizálnod kell, hogy egyelőre nem lehet reális célkitűzés a bajnoki cím. Egyszerűen a kiegészítő emberek és a kulcsembereink sincsenek ezen a szinten.

És akármennyire is nagyra értékeljük, hogy mondjuk Skriniart, akárhogyan is sztároljuk Brozovicot, lehet, elképzelhető, valószínűsíthető, hogy velük a büdös életben nem leszünk bajnokok. Mert oké, szidhatjuk Borját, Ranocchiát, Vecinót meg Gagliardinit. Igen, erősebb lesz az Inter, ha őket lecseréljük. Szükségszerű, elkerülhetetlen, hogy őket, jobb játékosokra váltsuk be.  De nem biztos, hogy attól még nyerő,  méltó juve-kihívó csapatunk lesz.

Fájdalmas, de lehet a vezérek lecserélésével kell kezdeni az új, bajnokesélyes, Grande Inter felépítését.

Összefoglaló