Vissza a piacról

Az utóbbi napok rendkívül izgalmas és még inkább fárasztó átigazolási hírzuhataga után térjünk vissza kicsit a futball igazi világába, a pályára. Annál is inkább fontos, hogy a játékosok is ezt tegyék, mert a friss feljutó Carpihoz látogat a csapat, az ilyesmi pedig ugyebár sosem sétagalopp.

„Tegnapi nap, 8 óra: Lamela biztos, hogy érkezik, megegyezett egymással az Inter és a Tottenham. 9 óra: Perisic aláírása a belga gólpasszkirályon múlik. 9:10: Perisic érkezik. 9:30: De Bruyne aláír a Cityhez, a németek nem akarnak meggyengülni, ezért a horvát marad. 10:00: Lavezzi kölcsönben, kötelező kivásárlással érkezik (2016. júliusában lejár a szerződése a PSG-nél, akkor hogy is van ez?). 10:30: Lavezzi 12 millió, 20 perc múlva 8 millió font vagy euró… Tökmindegy. Délután uzsonnára eladjuk JJ-t a Romának, vagy nem… Majd estig természetesen Lameláról sincs semmi biztos az inter.it-en, mint ahogy De Bruyne sem pózolt még a City kék mezével. Istenem, legyen már jövő hét közepe! (mondjuk utána egy hét múlva már simán elkezdődnek azok a hírek, hogy Ausilio kikkel tárgyal januárra egy jó kis kölcsön opciós bizniszről).”

Ez a szösszenet az Inter Club Ungheria elnökétől jött, és remekül szemlélteti, miket élhettünk át a hét minden egyes napján. Egy cseppet idegőrlő volt már, szerencsére azóta annyi érdemi változás történt, hogy legújabb Rettegett Ivánunkat laza másfél hónapnyi várakozás után elkönyvelhettük hivatalosnak – tegnap már az orvosit teljesítette sikeresen, lassan sor kerülhet a végső aláírásra, valamint jöhet a kommüniké a klubtól is. Persze hétfő estig még bőven kapkodhatjuk a fejünket, minekutána még 3 érkező sem lenne meglepetés (balhátvéd, középső középpályás és támadó). Itt pedig álljunk meg egy szóra: bár már volt érintve a téma, de (ha bejönnek az utolsó napra szóló pletykák) ilyen szinten brutális keretátalakítást már régen láthattunk, gyakorlatilag a csapat nagy része még ismerkedik egymással, és ebben a szituációban kell Mancininek a játékosokat egységgé formálni, közben pedig eredményeket produkálni… Ha ezt sikeresen véghez viszi/túléli, abból mi rengeteget fogunk profitálni és sokat fogunk örülni, ha nem, akkor pedig csak simán bejönnek a jövendölések az edzővel kapcsolatban. Persze azért ez nem egy win-win szituáció, leszámítva azokat, akiknek nem gáz a klub vergődését látni.

A mai napra térve: ahhoz a Carpihoz látogatnak Hernanesék, amely tavaly igen simán nyerte a Serie B-t, és amely A ligás kezdésként múlt héten nagyon simán, 5 gólt benyelve kapott ki Genovában a Sampdoriától. Pár hete felkészülési meccsen a Kondogbia-vezette kezdő is berámolt nekik 4-et egy félidő alatt (a második játékrészre nem emlékszünk), azonban azóta változott a játékosállományuk, érkeztek hozzájuk erősítések, a kérdés az náluk is, mennyire sikerült felépíteniük a dolgokat az eltelt időszakban. A múlt hétből kiindulva nem igazán, de (óriási közhely következik!) ettől függetlenül sem szabad félvállról venni őket, még véletlenül sem. Egy-két jól, vagy ismerősen csengő név tőlük: a vadparaszt Spolli, az örök Juve-tehetség Marrone, a fura nevű Ryder Matos, valamint Wallace… Igen, az a Wallace, akit annak idején kiscsapat módjára vettek kölcsön Morattiék a Chelseatől, aki ennek megfelelően alig-alig lépett pályára – akire már valószínűleg sokan nem is emlékeznek.

Részünkről a múlt heti mámorító siker egy vezéráldozattal járt: Icardi túllelkesedte a dolgot, annyira bizonyítani akart újdonsült csapatkapitányként (nem tévedés), hogy rásérült korábbi húzódására, így ma a keretben sincs, a Derbyn viszont már nagy valószínűséggel játszani fog. Az Atalanta ellen hullámzó és végül a pályát sántikálva elhagyó Brozovic kezdőként szerepeltetését valószínűleg szintén nem lépi meg a mester, de ő a padon azért ott lehet. Guarín kényszerpihenője után visszatér, valószínűleg rögtön a kezdőben is találja magát a kicsit túlságosan is lazán játszó Gnoukouri kárára.
Perisic természetesen még nincs a nevezettek között, habár néhány kósza pletyka szólt róla, hogy ez megtörténhet. A többi eladósorban lévő (Nagatomo, D’Ambrosio, Ranocchia?) mind ott van, hátra lehet variálni – remélhetőleg nem kell -, míg előrefelé… Nos, arra nem.

Furcsa ezt leírni, de középpályán Guarínnak és Kondogbiának köszönhetően meglesz az az erőfölény, amivel meccseket lehet nyerni, és az ilyesmi a jelek alapján megvan a védelemben is a bravúros mentésekre képes Murilloval és a rutinos Mirandával. A támadószekcióhoz pedig olyan ember csatlakozott, aki már régóta hiánycikk, egy komplett, mindenhonnan veszélyes, intelligens csatár, aki pár napja hangsúlyozta, hogy felejtsük el a sérülékenységével kapcsolatos sztereotípiákat. Ha marad ez a tendencia, örömmel megtesszük, ezzel együtt szurkolunk, hogy a „túlértékelt” cédulát levegye róla az a sok erről értekező ember. Múlt héten már elkezdtek csendesedni.

 

 

Felesleges hangsúlyozni, de azért megteszem, hogy újabb banális dolgot lőjek el a végére: kulcsfontosságú lenne két győzelemmel, önbizalommal telve érkezni a Derbyre.

Várható kezdőcsapat: Handanovic – Juan Jesus, Murillo, Miranda, Santon – Kondogbia, Medel, Guarín – Hernanes – Jovetics, Palacio.

Digi Sport 1 élőben közvetíti a találkozót 20:45-ös kezdéssel, szóval a múlt heti idegbaj helyett mindenki helyezkedjen el nyugodtan a tv előtt, sörrel és egyéb alkalmatosságokkal a kezében.