Régen a Parma-Inter is jobb volt

Parma-Inter. Nincs túl nagy múltja ennek a párosításnak, mert az egykori Parmalat-bérencek a kilencvenes évek eleje óta szagolgatják csak a Serie A levegőjét. Az 1990/91-es szezon óta tagjai az első osztálynak, jelen állás szerint jövő májusig lesznek, ha így folytatják.

Időutazós kedvcsináló következik a továbbiakban, mert már nem tudok mit kitalálni, szóval, nosztalgiázástól elérzékenyülő lelkeknek nem ajánlatos kattintani.

Ki emlékszik Davide Fontolanra? Ha lett volna akkoriban interes Halloween-parti, ő tuti Terence Hillnek öltözik – smink nélkül, mert hasonlít rá. Nevéhez fűződik az első, Parmának lőtt Inter-gól az A-ligában még ’91 novemberéből.

1993-ig kellett várni, hogy végre győzelemnek örülhessünk ellenük: Nicola Berti győztes góljának tapsolhattak a Meazzában fagyoskodók januárban. Egy idénnyel később befigyelt egy 4-1 oda, de hát kérem, akkoriban Gianfranco Zola és Faustino Asprilla alkotta a Parma csatársorát, nem Palladino és Belfodil. A tűsarkúban 170 centis olasz kétszer volt eredményes.

Ezt követően 1999-ig zsinórban hét (!) parmai látogatás végződött hazai győzelemmel. Durva. Lőtt gólt az Internek Hriszto Sztoicskov, Hernan Crespo (!), Juan Sebastian Veron, csakhogy csavarjunk egyet a szívcsakránkon. Otthon sikerült azért elkapni őket néha, egyszer például Ronaldo talált be szabadrúgásból a 19 éves Buffonnak napra pontosan 17 éve…Te jó ég.

Szívesen idézzük fel 1999 szeptemberét, ugyan fordított volt a párosítás, de a pályafutása csúcsán lévő Bobo Vieri karrierjének top3-as gólja ekkor született, úgyhogy itt a helye.

2001 májusában sikerült kettőt kapni egy bizonyos Junior nevű balhátvédtől, aki ugyan egy évvel később világbajnok lett, de na. Szívesen ajándékozott életre szóló élményeket a csapat ezek után olyan hulladékoknak, mint az idegesítő valamelyik Filippini-iker, vagy a 97 kilós pufókfejű Simplicio – mindketten rúgtak győztes gólt. Köszönjük.

2006 és 2010 között a Parma kerete soványabb, az Interé egyre izmosabb lett, meg is látszott az eredményeken: ebben az időszakban nem jegyezhettünk fel sárga-kék győzelmet. Naná, hisz Crespók, Cruzok, Ibrahimovicok, és Eto’o-k szállították a gólokat. 2011-ben két juvés szemét, Giovinco és Amauri hozta nekik a három pontot.

A 2012-es Parmáról sok mindent elmond, hogy még Faraoni is gólt rúgott nekik az 5-0-án.

Az eddigi utolsó Parma-Intert idén áprilisban rendezték, Rolando és Guarin találatával let 2-0 ide, miután ezt megelőzően zsinórban háromszor verték el az Intert.

Biztos ma is el fogják.

Várható kezdő: Handanovic – Ranocchia, Vidics, Juan Jesus – Mbaye, Kovacic, Kuzmanovics, Medel, Dodo – Palacio, Icardi.

A meccset a Digi Sport élőben adja este 20.45-től.