Az évtized tizenegye: a legjobbak

Meglehetősen régen foglalkoztunk a mögöttünk hagyott tíz esztendő különböző interes válogatottjaival, s mivel az évtized homokórájában lassan az utolsó homokszemek is leperegnek, tovább már nem nagyon lehet halogatni a legjobbjakból álló csapat kihirdetését.

Sajnos vagy nem sajnos, muszáj volt ismét néhány szabályt felállítani. Jobban mondva egyet: a keretbe kerülés feltétele minimum három kék-feketében eltöltött idény – természetesen a folyamatos kiváló teljesítmény mellett.

Az egyes poszt beszavazóshowjának nyerteseként két komolyabb jelölt közül Julio Cesar költözhet a kapuba. Ronaldo korábbi csajának jelenlegi férje első idényében még úgyahogy felváltva védett a kétezres Eb talján hősével, egy nyári londoni túrán (olasz riválisa az akkori aktuális terrorfenyegetettség miatt nem akart odarepülni) azonban végleg meggyőzte Roberto Mancinit, hogy Francesco Toldoval szemben ő a helyes választás. 2006-tól egyértelműen a lécek közötti terület első számú urának számít egészen napjainkig. Megbízhatóbb, mint Szelényi János Lada Nivája 6749 erdőkerülés után, roppant mód meg kell erőltetni az agyunkat ahhoz, hogy olyan mérkőzés emlékképe villanjon be vele kapcsolatban, amely rajta ment el.
Meccsek/gólok az évtzedből, bajnoki: 309/0, nemzetközi kupa: 48/0, Olasz Kupa: 9/0
Megnyert trófeák: 5 Scudetto, 1 Bajnokok Ligája, 1 klubvébé, 2 Olasz Kupa, 4 Olasz Szuperkupa
Emlékezetes pillanat (2010): Ronaldinho büntetőjének hárítása a Milan ellen 2-0 -nál a 90. percben

Csapatunk védelmének jobb oldalán egy igazi Kolosszusba ütköznek az ellenfelek és nem csak azért, mert Maicon erre a becenévre hallgat. A mosolygós kopasz brazil barack hamar a világ legnagyszerűbb jobbhátvédjévé nőtte ki magát, pedig 2006-os semmiből Monacóból érkezése és olcsósága (6 millió euró – ár/érték arányban minden idők egyik legjobb Inter-igazolása) Javier Zanetti tartalékjának vetítette elő. Első tétmérkőzésén még csereként állt be, utána viszont éveken keresztül atomkezdőként ihletett formában száguldozta végig a mészcsíkot.
Meccsek/gólok az évtzedből: bajnoki 133/14, nemzetközi kupa: 39/3, Olasz kupa: 17/0.
Megnyert trófeák: 4 Scudetto, 1 Bajnokok Ligája, 1 klubvébé, 1 Olasz Kupa, 3 Olasz Szuperkupa
Emlékezetes pillanat (2010): Dekázós gól a Juventusnak, majd az ünneplés

Szinte napra pontosan tizenegy éve tagja az Internek a gránitkemény, fájdalmat és saját embert találó előreívelést nem ismerő kolumbiai kőszikla. Relatíve kis termete ellenére a levegőben sem nagyon lehetett leverni, hát még a földön. Jóval 30 éves kora fölött is utolért szinte bárkit, nagyjából 8 szezonon keresztül stabil alapemberként sikerrel üldözte a Serie A csatáraitIvan Ramiro Córdoba akár kapitánya is lehetne ennek a válogatottnak, ha…
Meccsek/gólok az évtzedből, bajnoki: 471/25, nemzetközi kupa: 86/1, Olasz Kupa: 33/1.
Megnyert trófeák: 5 scudetto, 1 Bajnokok Ligája, 1 klubvébé, 3 Olasz Kupa, 4 Olasz Szuperkupa
Emlékezetes pillanat (2008): Utolsó perces győztes gól Reggio Calabriában

Hátvédpajtásával évekig rettegésben tartották az olasz és az európai mezőnytMarco Materazzi különösebb bemutatást aligha igényel, a futballpályák egyik legismertebb henteseként a mindenkori köcsögválogatottak kötelező beválasztottjaként kloffoló nélkül is aprította az ellenfeleket. No, de foglalkozzunk inkább pályafutása „szakmai” részével: Mátrix a bajnokság történetének egy szezonban legtöbbször eredményes védője (12 gól még a Perugia játékosaként, Inter-mezben 10 a csúcsa). 2001-től kezdőként hét éven át biztos lábakon állt hátul és barikádozta el a kaput.
Meccsek/gólok az évtzedből, bajnoki: 178/18, nemzetközi kupa: 63/2, Olasz Kupa: 26/0.
Megnyert trófeák: 5 scudetto, 1 Bajnokok Ligája, 1 klubvébé, 3 Olasz Kupa, 4 Olasz Szuperkupa
Emlékezetes pillanat (2006): Fejesgól a derbin az őt sokszor becsmérlő Milan-szurkolók előtt, majd piros lap túlzott gólörömért

A balbekk kiválasztása okozta a legtöbb kalamajkát. Végül kisebb szerkezeti módosítás után Cristiano Zanettit túrta ki a kisfiús arcú brazil Maxwell, de nem ezért. Tulajdonképpen nehéz róla kiemelkedőt vagy rosszat mondani, három évig csendben, hangyaszorgalommal szaladgált a szélen. Tavalyi távozáskor egy szurkolóban sem merült fel a harakiri gondolata, pedig utólag nézve a dolgokat, manapság simán elférne a keretben.
Meccsek/gólok az évtzedből, bajnoki: 79/2, nemzetközi kupa: 13/0, Olasz Kupa: 13/0.
Megnyert trófeák: 3 Scudetto, 2 Olasz Szuperkupa
Emlékezetes pillanat (2007): Első – és nem akármilyen – gólja Inter-mezben

Vajon ki a kétezres évek Interének kapitánya? Még Rózsa Györgynél is 10 forintos kérdés lenne. Válogatottunk vezére természetesen Javier Zanetti, a Traktor, a Capitano, a mai futballban oly kevés klubhű játékosok egyike, aki 1995 óta a Nerazzurri történetének valamennyi örömteli, megalázó, szívszorító pillanatát átélte, akinél jobban senki se érdemelte meg, hogy 2010 májusában végre felemelhesse a nagyfülű kupát. Amely poszton nem játszott, az gyakorlatilag nem is létezik, 37 évesen olyan fizikummal bír, hogy az az ember érzése, még 2018-ban is vígan kicselezi a Catania középpályásait.
Meccsek/gólok az évtzedből, bajnoki: 323/3, nemzetközi kupa: 108/3, Olasz Kupa: 37/1.
Megnyert trófeák: 5 scudetto, 1 Bajnokok Ligája, 1 klubvébé, 3 Olasz Kupa, 4 Olasz Szuperkupa
Emlékezetes pillanat: Képtelenség egyet kiválasztani

A középpálya kontrollálásáért a Madridból térítésmentesen beszerzett katalizátor, Esteban Cambiasso felel. Florentino Perezék bizonyára bánják, amiért nem adtak elég bizonyítási lehetőséget a korán kopaszodó Cuchunak, hogy ő lehessen a fehér Makélélé. Minket ez kevésbé érdekel, hiszen Maicon mellett az utóbbi évek másik nagy igazolásaként tekintünk a csapat egyik szellemi vezérére. „Capitano Futuro”, ahogy néhányszor emlegették már, alighanem innen vonul vissza, de addig még raklapnyi szerzett labdával ajándékozza meg mindenkori csapattársait.
Meccsek/gólok az évtzedből, bajnoki: 194/24, nemzetközi kupa: 58/5, Olasz Kupa: 23/3.
Megnyert trófeák: 4 Scudetto, 1 Bajnokok Ligája, 1 klubvébé, 3 Olasz Kupa, 3 Olasz Szuperkupa
Emlékezetes pillanat (2010): Győztes gól az Inter-Chelsea-n

Hogy ne csak futóbolondokból álljon a fedezetsor, arra itt van nekünk Dejan Sztankovics. A szerb harcos szintén diszkontáron (4 millió Pandev, aki később visszajött ingyen, muhaha) érkezett még 2004 januárjában, s rögtön illeszkedett a középpálya valamennyi posztjára, mint kihagyhatatlan elem. Deki minden szezonjában megörvendeztette a szurkolókat átlagosnál eredményesebb őszi hónapjaival, amikor rendre beadta pályázatát az év végi gólszépségversenyekre néhány mutatós bombagóllal. Aztán hetekre lesérült.
Meccsek/gólok az évtzedből, bajnoki: 193/27, nemzetközi kupa: 54/9, Olasz Kupa: 26/2.
Megnyert trófeák: 5 Scudetto, 1 Bajnokok Ligája, 1 klubvébé, 3 Olasz Kupa, 4 Olasz Szuperkupa
Emlékezetes pillanat (2006): Élete gólja a Chievo ellen

Együttesünk irányítója valójában nem az. Nem is középpályás, nem szélső, de még csak nem is csatár. Akkor meg mi a bánat? Alvaro Recobának igazából soha sem volt posztja. Játszott az előbb említettek mindegyikén, hol pazarul, hol pocsékul, de hogy a klub történetének meghatározó alakja, az vitathatatlan. A vizsgált időszak első felében jó párszor elsütötte minden idők egyik leggyilkosabb balosát, kár, hogy tehetsége nem bontakozott ki úgy istenigazából.
Meccsek/gólok az évtzedből, bajnoki: 139/40, nemzetközi kupa: 48/13, Olasz Kupa: 14/2.
Megnyert trófeák: 2 Scudetto, 2 Olasz Kupa, 2 Olasz Szuperkupa
Emlékezetes pillanat (2006): Gól szögletből az Empoli ellen

Zlatan Ibrahimovic nyilván sok mindenben megosztja a klub szimpatizánsait, abban viszont valamennyien egyetértünk, hogy egy ilyen válogatottból kihagyni akkora sértéssel ér fel, mintha Fásy Ádám lett volna a miniszterelnök. A svéd három itt töltött idénye karrierje talán legjobb időszakát jelentette, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy végig mindent rá épített az aktuális edző. Elképesztő gólokat rúgott, úgy fedezte a labdát, ahogy senki más a futballtörténelemben, a védők annyira féltek tőle, mint Szíj Melinda az elismeréstől, lövőerejét kihasználva nyugodtan lehetett volna háborúba indulni vele.
Meccsek/gólok az évtzedből, bajnoki: 88/57, nemzetközi kupa: 22/6, Olasz Kupa: 6/3.
Megnyert trófeák: 3 Scudetto, 2 Olasz Szuperkupa
Emlékezetes pillanat (2008): Hihetetlen sarkazós gól a Bologna ellen

Éktársa az Inter mellett az olasz labdarúgás történelmének is ikonikus alakja, holott egyikkel sem nyert semmilyen jelentős trófeát. Christian Vieri csapatba kerülését ennek ellenére megkérdőjelezni badarságra vall. Bobo legjobb idényének a 2002/03-as számít, amikor Öcsi bácsiék korszakára jellemző 23/24-es mutatóval zárta a bajnokságot. A világ egykori legdrágább játékosa Ibrához hasonlóan évekig egyedül cipelte a hátán a csapatot, nagy kár a dicstelen távozásáért.
Meccsek/gólok az évtzedből, bajnoki: 124/90, nemzetközi kupa: 36/12, Olasz Kupa: 5/3.
Megnyert trófeák: 1 Olasz Kupa
Emlékezetes pillanat: Sok csúnya gól között akadt néhány szép

Képzeletbeli kispadmelegítők: Francesco Toldo; Cristian Chivu, Walter Samuel; Cristiano Zanetti, Luis Figo; Adriano, Julio Cruz.