Egy őrült nap margójára

Eredetileg most egy szezonértékelő poszt következett volna a játékosok bizonyítványosztásával, de mint ugyebár mind tudjuk, ember tervez… Conte, Zsang, illetve a többi résztvevő pedig végeztek (egymással), így a forgatókönyv mondhatni „átíródott”, és ez a téma kerül előtérbe.

Ma kora hajnalban NBA-t nézni keltem fel, de még mielőtt a League Pass-t izzítottam volna, gyors megpörgettem kicsit a Facebookot, és hát valósággal az arcomba robbant a bomba: a méltán népszerű sempreinter.com szerint „Conte 48 órán belül távozik a csapattól”. Sebaj – gondoltam magamban -, az utóbbi hónapokban már így is rengeteg fárasztó pletykát olvastam, és a legtöbb kacsának is bizonyult. Azért kattintottam, hogy leellenőrizzem az újabb hiteltelen forrást. Tuttosport? Corriere? Dörmögő Dömötör? Huhh, sajnos nem, ez bizony a Gazzetta… Ekkor gondoltam, hogy ez a sztori már igen komolynak tekinthető, és az oldalra, csoportunkba, minden létező helyre is én írtam meg először a rém(?)hírt. Azóta már hivatalossá is vált, amiről a nap folyamán Inter-szurkolók milliói folytattak párbeszédet: Antonio Conte közös megegyezéssel szerződést bontott, és felállt az Inter kispadjáról. Ennyi volt tehát ez az éra számunkra.
Gróf úr két évéről és egyéb dolgairól még egész biztosan értekezünk bővebben, azonban először jöjjön egy más megvilágítása a történéseknek, méghozzá új szerzőnk, Hibarin tollából:
„Ami számomra fontosabb, hogy a GdS (https://sempreinter.com/…/e275m-oaktree-loan-convinced…/) szerint Marotta, Ausilio és Antonello is marad, akiket az Oaktree hitel meggyőzött a Suning szándékairól. Mindhármójuknak egy év van amúgy hátra a szerződéséből – és most vegyük azt, hogy a maradásukról szóló hír tuti igaz. Zsangnak fontos lesz elérni, hogy meghosszabbítsa majd a lejáró kontraktusukat. Illetve én nagyon bízom Marottában és Ausilioban, ha már nyomni kell egy mini rebootot, akkor az velük menjen végbe, és ne egy tök új vezetőséggel, mert ez garantálni fogja azt, hogy ne essen vissza a csapat számottevően.
A jövő sikereinek zálogai (lehetnek)
Jelenleg az Internek (https://twitter.com/…/status/1384043501432709122/photo/1) közel 650 millió eurós(!) adóssága van. Ennek a jó részét még mindig a Moratti-korszak óta hordozza magával a klub. Örülhettünk, hogy a Suning végre elkezdte ezt ledolgozni, hiszen folyamatosan növelték a bevételeinket. Ugyanakkor a Covid ezt tönkrevágta, és több mint 100 milliós kiesés keletkezett az elmúlt évben. A költségvetés nagyon vékony jégen mozgott, ha nincs a pandémia, az akkori tendencia alapján is 5-10 év kellett volna, hogy igazán a saját lábára tudjon állni a klub. Nos, ez nem jött össze, szóval a fejesek most felvettek egy 275 millió eurós kölcsönt az Oaktree alaptól, hogy stabilizálni lehessen ezt, és ne legyen akkora összeomlás, mint 2010-ben. (https://www.forbes.com/…/us-investment-firm-oaktree…/)
Ezzel a hitellel lehetőség nyílik a már meglévő kölcsönök megújítására, nem lesznek gondok a fizetésekkel és a klub általános működésével, nem utolsósorban pedig nem kell fejvesztve eladni a fél keretet. Meg nem erősített hírek szerint az Oaktree átveszi a Lionrock részét az Inter tulajdonrészében, ha pedig a Suning 3 év alatt nem tudja ezt visszafizetni, akkor át is veszik a klub irányítását. (Csak hogy lehessen álmodozni, a Forbes is kiemeli, hogy az Oaktree remek katari kapcsolatokkal rendelkezik).
És most egy saját vélemény következik.
Kell aggódni, hogy akkor most mindennek vége? Nem kell, a Suning amennyire lehet, kézben tartja a dolgokat. Sajnos az Internazionale brandje még nem elég erős, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nagy, tőkeerős befektetőt hozzon be. Nem nagyon lehet ekkora adósság mellett találni valakit, aki meg is vesz és még költekezni is támad kedve. Szerintem elég nagy szerencsénk volt, hogy a Suning tényleg nyerni akart, és annak ellenére tolták a pénzt az igazolásokba, hogy közben micsoda adósságot kellett a bevételek növelésével kontrolláltan tartani. A tavasz egyetlen komoly érdeklődője, a BC Partners mindössze 800 millió eurót adott volna az Interért, más jelentkező pedig nem is volt. Én teljesen meg voltam elégedve a Suning elmúlt 5 éves teljesítményével, nagy kár, hogy egy világjárvány tette tönkre ezt a növekedési folyamatot. Ugyanakkor a jelen helyzetet figyelembe véve szerintem jó döntés született, amikor úgy döntöttek, inkább harcolnak a klub talpraállításáért.
Ez a hitel jó alapot ad ennek, ha pedig minden erőfeszítések ellenére nem járnak sikerrel, 3 év múlva az Oaktree úgy fogja átvenni a klubot, hogy alaposan tisztában lesznek mindennel – emellett az átmenet sokkal könnyebb lesz/lenne, hiszen azt eddig nem említettem, de két emberük is a vezetőség tagja lesz. Az egyik választottjuk az Unicredit Bank korábbi CEO-ja, aki hatalmas Inter-drukker, ami mindenképp egy pozitív lépés a részükről. Elég rossz, hogy most úgy alakult, hogy elvesztjük az edzőnket és esetleg pár szeretett játékosunkat, de jelenleg úgy érzem, a kis visszaesés ellenére garantálva van, hogy a klub egészében ne álljon meg a fejlődésben, és sikerüljön újra elindulni egy olyan út felé, ami két csillagban vagy BL-győzelemben csúcsosodik ki. Most pedig figyelni kell Marottát és Ausiliot, remélem, az eladásokból ügyesen tömködik majd be a keretben lévő lyukakat.”
Ez volt tehát lényegében a mi új igazolásunk bemutatkozó posztja, mint a szavaiból is kiviláglik, közel sem kell a jelenlegi szituációt a világ legnagyobb tragédiájaként felfogni. Persze, azért összességében arculcsapás, ha ilyen szinten szembejön velünk a valóság, de egyelőre még – az edzőváltáson kívül – ez egy igencsak sokismeretlenes egyenlet. Bár most biztos nehéz, de én is amondó vagyok: bízzunk a tulajdonosok szakértelmében!