CONTEnders?

A múlt héten hivatalosan is bejelentették az új edzőt a csapatnál, ̶é̶s̶ ̶m̶i̶n̶d̶a̶n̶n̶y̶i̶a̶n̶ ̶m̶e̶g̶l̶e̶p̶e̶t̶é̶s̶s̶e̶l̶ ̶k̶o̶n̶s̶t̶a̶t̶á̶l̶t̶u̶k̶ szerencsére hetek óta köztudott volt, hogy Antonio Conte lesz az, így volt időnk felkészíteni magunkat a Juventus-legenda érkezésére.
Felkészültünk?

Azt a fekete-fehér nyakkendő-ing-öltöny összeállítást kurva gyorsan felejtsd el, Antonio!

Spalletti távozása jó pár hete borítékolható volt, és bár sajnáljuk a kopaszt, mert kedveltük, nyilvánvaló volt, hogy elvesztette a csapatot, és váltásra van szükség. Jó pár szóba hozott edző közül végül Antonio Contéra esett a menedzsment választása, ami Marotta érkezése óta egyébként is folyamatosan terítéken volt.

Inter-feltámadás Juve legendákkal? 

Fúúú, mit lehet ilyenkor írni? Sokan nyilván jobban örültek volna Mourinho visszatérésének, aki amúgy is szabad, és többször nyilatkozta, hogy szívesen leülne újra az Inter kispadjára.
Én nem tartozok közéjük, – félreértés ne essék, imádom a portugált, de – jelen körülmények közt nem lett volna logikus az ő szerződtetése. Évek óta rossz passzban van, kiégett, kellene neki egy kis pihenés, megújulás. Az egykori Special One már nem olyan special, 2010-ben még a világ legjobb edzője volt, jelenleg a Top10-be se biztos, hogy bekerülne.

Oké, oké, de Conte? Lett volna azért más választás, nem?

Jó kérdés. A véget érő bajnokság első 6 helyezettjéből 4 edzőt váltott a szezon után, szabaddá vált Allegri, Di Francesco, a Chelseatől távozik Sarri.
Allegri a világ talán legjobb edzője, de egyrészt ő pihenni megy, ha meg nem, akkor viszi a PSG,
Di Francesco jó választás lehetett volna, Sarri valószínűleg megy a Juvéhoz. A Milan kispadjára vélhetően Marco Giampaolo, a Romáéra a Shaktaros Paulo Fonseca ülhet le.
Sarri nagy név mostanság, de az ő játékát már mindenki kiismerte, és amúgy se vennénk meg neki Jorginhót. Vagy persze, ültessük le Cambiassót a padra, tök jól sikerült Stramaccionival vagy Seedorffal, Inzaghival is odaát, ők azóta se találtak rendes munkát.
Spalletti, Di Francesco elég ahhoz, hogy bajnokok ligájába vezesse a csapatot, de Conte érkezésével már nem ez a cél, hanem – ahogy az új edző is kijelentette,–  hogy két éven belül újra Scudettót nyerjen a csapat.

Akárhogy is nézem, a Suning most épülő projektjéhez – talán nem bánom meg, hogy ezt leírom – Conte a legjobb választás. Az elmúlt években top csapatokat edzett, begyűjtött jópár trófeát, és egy olyan edző, akinek az elképzelései alapján lehet csapatot építeni, és elég nagy név is ahhoz, hogy rá építsünk egy csapatot, megvan hozzá a tekintélye. Ha ő kér valakit, akkor Marotta meg fog tenni mindent, hogy megszerezze számára, ha Spalletti kérne valakit, akkor majd hozunk egy hozzá hasonló játékost, vagy valaki tök mást kölcsön + opcióval.

Conte most az az edző, aki mögé teljes vállszélességgel be fog állni a klub, nem olyan tessék-lássék módon, mint mondjuk Spalletti mögé. Conte az az edző, aki meg fogja kapni a bizalmat akkor is, ha szarul megy az elején, mert hosszú távon Klopp, Pochettino, Guardiola szintű csapatot tud építeni. És ami nem elhanyagolható, hogy olyan keménykezű edző, aki rendet tud tartani az öltözőben, ami az elmúlt évek után az egyik legfontosabb szempont lehet. A felforgató elemeket (Icardi, Nainggolan? Perisic?) vélhetően eltakarítja nyáron.

Mourinho, azaz 2010 óta. óta ő a csapat 13. vezetőedzője.
Spalletti bírta a legtovább, ő volt az egyetlen, aki két teljes szezont kibírt a kispadon.
A német válogatottnál például 10 edző volt –  összesen, 1926 óta.
Ha már a bizalomról meg a stabilitásról beszélünk. 

Valami hasonló edzőtáborra számíthatunk

Ami azt illeti, engem egyre kevésbé zavar a Juventusos múltja. Vannak emberek, akiket nem tudnék elviselni az Inter padján (Gattuso, Chiellini, Buffon), de Conte nem tartozik közéjük. Ami azt illeti, ő már évekkel ezelőtt is úgy nyilatkozott, hogy nem zár ki semmit, ha úgy van, leülne akár az Inter vagy a Milan kispadjára is. Sokkal szarabb lehet a Juventus szurkolóknak, amit meg is értek, én se örülnék, ha Cambiasso a rabruhások kispadjára ülne.

Apropó, a Juve-szurkolók egy része aláírásgyűjtést kezdeményezett, hogy tüntessék el Conte csillagát a stadionból. Erre én csak annyit mondanék, hogy óbazmeg, de hülyék vagytok!
Manapság nagy divat lett, hogy ha valakinek nem tetszik valami, rögtön petíciót indít, hogy forgassák újra a Trónok harcát, meg a Star Warst, Tony Stark támadjon fel (bocs a spoilerért), meg Magdi anyus térjen vissza a Barátok köztbe. Komolyan, az emberek azt hiszik, hogy ha bármilyen poszt alá odaböföghetik a véleményüket az interneten, az rögtön számít is.

Még a Nord is üzent Conténak, miszerint „mi nem a Juve vagyunk, hanem az Inter, és itt nem csak a győzelem számít, hanem mások elfogadása, meg a vereség elviselése, meg, hogy sose veszítsük el a méltóságunkat, meg nem ragaszkodunk csalással megnyert bajnoki címekhez, meg nem vagyunk hipokriták, meg a szeretet szivárványszínű unikornisai.”
Csak emlékeztetőül: ugyanők üzentek az utolsó meccs előtt a csapatnak, hogy „ha nem nyertek, felelősségre lesztek vonva”, és ugyanők (is) fütyülték ki Koulibalyt. Ha már az álszent viselkedést említették.
Más szempontból persze le a kalappal az Inter szurkolók előtt, akik legnagyobb számban töltök meg a stadionjukat Olaszországban, de azért ne essünk át a ló túloldalára!

Nem baj, amúgy is fájjon ez a rabruhásoknak, ne nekünk! Mellesleg itt Benito véleményével értek egyet – fúbasszus sose gondoltam volna, hogy Juve-blogot linkelek – Conte nélkül a Juve még mindig a hetedik helyen lenne, mint ahogy az ő érkezése előtt. 

61241093_476337976507597_6083361295455748096_n.jpg

Azt meg ugyan nézzük el neki, hogy nem érzelmi alapon vállal munkát, és nem mond nemet egy olyan szerződésre, amellyel a Serie A legjobban fizetett edzője, és Európa ötödik legjobban kereső edzője lesz! Nem hiszem, hogy hasonló helyzetben mondjuk kétszeres fizetésért mi nem mennénk át a rivális céghez.
Conténál ez azért sem meglepő, mert Lecceiként is leült az ősellenség Bari kispadjára – nem életbiztosítás, mintha valaki Újpestről szerződne a Fradiba.

Ha valaki meg bővebben szeretné megismerni az új mestert, akkor ezt a kiváló cikket mindenképp olvassa el!

Most persze lehet találgatni, hogy Conte milyen taktikával küldi majd fel a csapatot – 3-5-2 lehet a legvalószínűbb, de a 3-4-3-at se lehet kizárni, a korai időszakában 4-2-4-et is játszott, de ezt azóta kukázta, – meg  hogy kiket fog igazolni, kik távozhatnak. Az első kérdésre a „majd meglátjuk” a válasz, annyi bizonyos, hogy ő kevésbé ragaszkodik makacsan egy-egy felálláshoz, mint elődje, akár meccs közben is számíthatunk majd váltásokra. Az érkezőkkel/távozókkal kapcsolatban meg 3-4 óránként felröppen valami új pletyka, ha bármelyiknek is hinnénk, akkor a fél csapat távozik, és annyian érkeznek, hogy 60 fős kerettel vágunk neki a bajnokságnak.

Amúgy készüljünk fel az elmúlt idők legidegesítőbb mercatójára, az elmúlt héten legalább 3 csapatnyi játékost hoztak szóba velünk, kb olyan alapon, hogy valamelyik edzőközpont bejáratánál az egyik játékos mutogatja a telefonját a másiknak, hogy „fúúú, baszod, láttad ezt a vicces macskás videót az INTERneten?” Mire a 10 méterről hallgatózó újságíró lehozza, hogy a srác az Interbe akar igazolni.

Conte és Steve Zhang első közös interjúja az átlagos sablonokra épül, két dolgot emelnék ki belőle:

Egyrészt, hogy Conte elmondása szerint miért döntött az Inter mellett, illetve azt, hogy már most T/1-es személyben nyilatkozik, nem azt mondja, hogy az Inter, hanem azt, hogy MI. Apróság, de sokkal szimpatikusabbá teszi az embert.
„Az ambíció, amit a klub mutatott, a projekt, amit a vezetők felvázoltak, a klub története, az Inter Olaszország és a világ legjobb csapatai közé tartozik, és azon fogunk dolgozni, hogy visszakerüljünk oda, ahova tartozunk.”

Legyen így, Antonio, legyen így!

conte.png

Ui: Azok között akik meg tudják magyarázni, hogy mit takar az új szlogen a „Not For Everyone” ajándék elégethető Icardi és Wanda Nara szalmabábokat sorsolunk ki.
Amennyire fasza volt az #interiscoming meg az #interishere, annyira érthetetlen eddig a #notforeveryone.