Formaidőzítés

 „Júniusra egyébként egyetlen bajnoki marad, és titkon reménykedünk abban, hogy azt követően is marad még egy utolsó fellépés. Ha minden optimálisan alakulna, azt már újfent Coppa-győztesként, és biztos BL-résztvevőként várnánk – erre pedig most szerencsére minden esély megvan.” – hát így zártam a legutóbbi havi értékelőt. Parádésra sikerült a május, szóval mosolyogjunk kicsit. 

A csapat odatette magát, odavert, megmutatta, milyen fából faragták. Egy hónapnyi kőkemény heti két meccsből érkezve folytatta ugyanezt a ritmust májusban, és azt lehet mondani, hogy ez a szereplés – még ha felfelé ívelő forma is volt – legszebb álmainkban jött elő. 8 meccsen 7 győzelem és 1 vereség (egy „feladott” találkozó ugyebár), 21:8-as, igen impresszív gólaránnyal. Igazából ami pozitív tendenciákba kapaszkodtunk, az mind kicsúcsosodott, így pedig megteremtették a srácok a nyugodt utolsó fordulót a bajnokságban, illetve biztosították a koncentráció összpontosítását a foci egyik legnagyobb ünnepére, a Bajnokok Ligája döntőjére. Persze egy picit még mindig szívjuk a fogunkat a vereségek száma miatt, mivel tudjuk, hogy ez a keret – optimális körülmények között – bőven alkalmas lett volna arra, hogy végig menjen a Napolival. Sajnos nem így történt, és ezen már kár is keseregni, inkább a közeljövőt érdemes szemlélni…
Persze mi azért kicsit visszatekintünk a történtekre a megszokott módon, lássuk tehát!

A hónap legjobb védője/kapusa díj az egy darab betli ellenére Acerbit illeti: a volt csapata elleni meccset leszámítva fékezett habzású terminátor üzemmódban darálta le a meccseket, méghozzá igen magas színvonalon. Hihetetlen, de a keret egyik legidősebb játékosaként egyszerűen minden meccsen pályán van, és akár középen, akár eggyel balra szerepel, nincsenek nála kilengések (a Lazio látogatását most tényleg söpörjük félre). Valószínűleg ezt is hívják pályán kívüli profizmusnak – legalábbis más észszerű magyarázat nincs arra, hogy ő 35 évesen hogyan tudott még jobb formába lendülni a szezon végi fizikai és szellemi erőpróbák közepette.
Kihívói voltak: Bastoni és Darmian, mindkettőnél volt olykor egy minimális visszaesés, de azért alapvetően lehetett rájuk számítani egész végig, méghozzá a legmagasabb szinten.

A legjobb középpályás talán nem is lehetne egyértelműbb: Capitano Brozovic immáron végérvényesen visszatért, és májusban alig kapott 6,5 alatti értékelést, nem véletlenül. Nem kevesebb, mint 5(!) gólpasszt adott a vizsgált időszakban, emellett a csapat lelke, motorja, nyugtatója volt, és még sorolhatnánk tovább a pozitív jelzőket. Ha ő a világklasszis énjét veszi elő, az Inter egy kategóriával jobb csapatnak tűnik.
Szerencsénkre azért mögötte is akadt verseny: a két asszisztot adó és továbbra is magas szintű futballt mutató Barella, a gól+gólpasszt jegyző Calhanoglu és Mhitarjan duó, valamint az 1+2-t hozó Dimarco mind hozzátettek ahhoz, hogy kedvenceink Európa egyik legjobb formában lévő csapata legyenek.

Ha már volt olyan, hogy senkinek nem akartam adni legjobb támadó díjat, akkor most lehetne olyan, hogy ketten is megkapják: a LuLa feltámadt, mi több, teljes pompájában csillog. Lukaku limitált játékidővel 5 gól mellé 1 asszisztot írhatott fel magának, míg Martínez 7+3-as mutatóval zárt. De tudjátok mit? A kupadöntő és a második Derby eldöntése, valamint a matek miatt megkapja Lau. Egyszerűen megérdemli. Azt hiszem, hogy – vb ide, góltalansági időszak oda – az argentin ebben a szezonban újfent szintet lépett: a 28 gól és 10 assziszt már súrolja a világklasszis szintet…

 

 

A legkellemesebb meglepetés a szezon legfontosabb időszakában újra magára találó Dzeko. A bosnyák legutóbb még negatívumként volt emlegetve, most viszont megmutatott valamit a régiből, és három találattal jelezte: még ott van, és teszi a dolgát.
Kedveltük azért Dumfries játékperceit is, ő egészen hasonlított már tavalyi önmagára, illetve Handanovic papa is pozitív benyomást keltett pályára lépései alkalmával.

A legnagyobb csalódásra bár írhatnék mást, de hát Gagliardini elkövette azt a bravúrt, hogy most már tényleg majd’ minden interes pikkel rá, és még az eddig kikezdhetetlen mentalitására, koncentrációjára is lehet panaszunk. Mert az egy dolog, ha valaki kevésbé futballozik jól társaihoz képest, na de hogy még fejben is egyértelmű bajok legyenek… Welcome to 5-ös osztályzat alatti klub, bro!

 

A hónap legszebb védésére akadt bár akadt pár kandidáló, de mivel volt egy, ami kupadöntőben, kulcsszituációban történt, szerepeljen ismét Handa itt. Jovicsnak szerintem azóta is vannak álmatlan éjszakái a ziccere miatt.
Onana pedig egyéb meccseken parádézott: a Roma, a Milan és a Napoli ellen is követett el komoly bravúrokat.

 

Panaszunk a gólok minőségére sem lehetett, a legszebb is eséllyel pályázik év végi top 10-ekre: Calhanoglu egy régen várt rakétával szomorította a szimpibb veronai csapatot.
Abszolút említést érdemelnek: Lukaku Sassuolo elleni bombája, illetve Dzeko (Milan), Martínez (Fior) és Barella (Atalanta) kapáslövései.

 

A legszebb egyéni megmozdulás lehet kissé furcsa lesz, de hát végül gólt eredményezett. Lehet, én vagyok rosszul bekötve, de nekem szinte hidegrázós öröm volt látni azt a kapásból lőtt keresztlabdát/kiugratást, amit Lautaro Martínez adott Dimarconak. (a videón az elején látható) A váratlanság mellett a pontosság is a helyén volt, így lett ebből egy tökéletes labda az olasznak.
A hónap folyamán egyébként tartott néhányszor skills challenge-et az argentin (Fiorentina és Atalanta ellen például), de akadt Calhanoglunak látványos légstoppja, Brozovicnak eszményi szerelése, szóval… El voltunk kényeztetve ebből a szempontból is.

 

A júniusi program:

  • Torino – Inter /június 3., szombat, 18:30/
  • Manchester City – Inter /június 10., szombat, 21:00/

Csak a rend kedvéért soroltam fel a két meccset, igazából már mindenki betéve tudja a találkozók kezdési időpontját, amiből úgy néz ki, istenigazából csak az egyiknek lesz a jelentősége. A brutális két hónapon túl van a csapat, most már, végre valahára van pár nap pihi a meccsek között. Az álom pedig él, és beteljesítésre vár.

 

Pontozós élmezőny:

1.: Calhanoglu /6,386/

2.: Barella /6,385/

3.: Lukaku /6,156/

4.: Acerbi /6,155/

5.: Onana /6,15/