Kínaiak csatája

A Serie A első három fordulójának bemelegítése után most már igazán élesedik a küzdelem, hiszen megkezdődik a Bajnokok Ligája is (végre), a cseh bajnok Slavia Prahát látja vendégül szeretett csapatunk, ami az első állomása egy igen komoly erőltetett menetnek. Első ránézésre országos egyes ez a meccs, de ha jobban beleássa magát az ember, akkor cseppet veszít a magabiztosságából – elöljáróban annyit, hogy ez a Slavia bizony egy jó csapat.

Ismerjük meg kicsit jobban az ellenfelet: a Slavia Prahát 1892-ben prágai egyetemisták alapították, a városi rivális Sparta mögött a második legeredményesebb cseh csapat. Csehszlovák bajnokságot 13-szor, az 1993 óta íródó, önálló cseh bajnokság történetében ötször ültek fel a trónra. Tavaly egyébiránt a kupát is megnyerték, vagyis húztak minden lényeges és húzható sorozatot.

A Slavia XXI. századi történelme nem volt mindig ilyen rózsás, a 2010-es évek vége fele komoly gazdasági nehézségekkel nézett szembe a klub, hiába a Bajnokok Ligája csoportköre a 2007-2008-as idényben, ahol a harmadik helyen végezve átkerültek az UEFA-kupába. 112 millió cseh korona tartozást halmoztak fel, amit nyilvánvaló megszorítások követtek. A pénzügyi krízis a csapat keretére, a keret minőségbeli romlása pedig az eredményekre hatott negatívan, elkerülték őket a sikerek. A fordulópontot a 2015-ös év hozta el, amikor új befektető érkezett, mégpedig Kínábóla CEFC China Energy Group vásárolta meg a klubot. Két idénnyel később jött az első bajnoki címük a kínai hatalom átvételt követően, viszont 2018-ban újra gazdát cserélt a klub, de maradtak „házon belül”: a többségi tulajdonos a kínai ingatlanpiacon taroló Sinobo Group lett.

Olyan jó munkát végeztek a kínai befektetők, hogy nem csak a cseh bajnokságban, de Európában sem lehet egy hanyag kézlegyintéssel elintézni a Slaviát: az előző szezonban komolyan kicsapták az asztalra a hímvesszőt, amikor az Európa Liga negyeddöntőjéig meneteltek. A csoportkörben a Zenit mögött másodikként léptek tovább megelőzve a Bordeau-t és Köbenhavnt, de az igazi nagy durranás csak ezután következett: a legjobb 32 között kiejtették a Genket hazai 0-0 után idegenben nyertek 4-1-re), majd a nyolcaddöntő megállították a Sevillát (!!) is. A negyeddöntőben a Chelsea már sok volt nekik, de szégyent nem vallottak, a hazai 0-1 után idegenben játszottak egy kiváló meccset a vereség ellenére is, 4-3 lett az angoloknak. Idén a bajnoki címmel a BL playoff körébe kvalifikálták magukat, ahol a Kolozsvár ellen egy oda-vissza 1-0-át produkálva relatíve simán jutottak történetük során másodszor BL-főtáblára.

Ahogy a fenti eredményekből kiderült, jó csapatot látunk vendégül ma, akik mellett szól egy igen fontos tény: nincs veszítenivalójuk. Felszabadultan játszhatnak, nem fognak megijedni tőlünk, így nagyon észnél kell lennünk támadásban és védekezésben is.

Rátérve magunkra, a hétvégén végre összeállt először GDS (PaulPirece34 kolléga után szabadon), ebben nem is várható változás, viszont a középpályán variálhat Conte. Bőven van rá esély, hogy a két új szárnyvédőnk ma kap először lehetőséget, jómagam kíváncsian várom Biraghit és Lazarót is, valamint Barella eddigi nem túl meggyőző produkciója után inkább Vecino játékára van esély, mint Gagliardinijére, de hátha mákunk lesz. Lukaku mellett valószínűbb, hogy Martínez kezd, minthogy valaki más, de ki tudja, hogyan és mit tervez Conte variálni.

Nem lebecsülve a Lecce, Cagliari, Udinese triót, igen valószínű, hogy a ma esti lesz eddig a legkomolyabb erőpróbája a csapatnak idén, és még ez is csak felvezetése lesz a szombaton kezdődő rangadó-cunaminak. Egy biztos: ha valamit akarunk ettől a BL-sorozattól, akkor itt ma nem lehet hibázni. Ha koncentráltan, taktikusan, ésszel játszunk és nem becsüljük le az ellenfelet, akkor nem is lehet gond, az sem gond, ha nem gála, de megnyerni meg kell ezt a csörtét.

Egy fél gondolat erejéig kitérek még a Lukaka-sztorihoz: nagyon oda kell figyelnie a klubnak meg a PR-osztálynak, mert az nevetséges, ami Olaszországban folyik a feketék megítélésével kapcsolatban. Nagyon ideje lenne, ha mindenki befejezné egyszer és mindenkorra a majmozást, banánozást és a többi rasszista megnyilvánulásokat, mert hihetetlen károkat tudnak okozni a csapatnak rövid és hosszútávon is. Nem kéne megvárni, míg 65 milliós sztárcsatár fogja magát, összecuccol és lelép, mondván, hogy ő ezt nem köteles elviselni. A Nordról pedig annyit, hogy ha nem tudnak értelmeset hozzászólni, akkor inkább kussoljanak.

Bajnokok Ligája 1. forduló

Internazionale-Slavia Praha, 18:55, TV: Spíler 2