A bajnokság legjobb csatára a liga legjobb védelme ellen

ó, az egyik fele erős túlzás, de kellett valami clickbait cím. A tény viszont, hogy ma délután a góllövő listát 9 góllal vezető lengyel Piatek vezérletével felálló Genoát fogadja a 10 forduló alatt a legkevesebb, mindössze 6 gólt kapó Inter védelem.  

Nehéz időszakon vagyunk túl, a Milan elleni derbi, a barcelonai túra és a Lazio elleni rangadó, minden bizonnyal sokat kivett a csapatból, de nem lehetünk elégedetlenek, hiszen a 3 meccs alatt szerzett 6 pont talán több is, mint amit remélni mertünk.

És csak ezután jön a neheze: kedden Barcelona, hétvégén Atalanta, majd sorban a talán könnyebbnek ígérkező Frosinone, és a piszok nehéz november-decemberi haláltúra a Tottenham, a Roma és a Juventus vendégeként, mielőtt talán döntő meccsen fogadnánk a PSV-t idehaza. Nem lesz egyszerű sorozat, ennek ellenére a mai meccset sem szabad félvállról venni.

Ilyen terhelés mellett nem csoda, ha Spalletti kicsit rotálja a csapatot (szerencsére az elmúlt évekhez képest erre  lehetősége is van), így kerülhetett be a Lazio ellen – Borja, Martinez és Keita helyett nevető negyedikként – a már majdnem elfeledett Joao Mario. Mivel Nainggolan bevetése még kockázatos lenne, a portugál akár ma is csapatba kerülhet, és mivel a rómaiak ellen nem vallott szégyent, talán jobb opciót is jelent Borja Valerónál. A spanyol  hasznosabb lehet csereként, amikor a maradék 30 percben már nem kell tartalékolnia az erejét.
A mesteren kívül valószínűleg már mindenki lemondott arról, hogy valaha is újra kék-feketében láthatja a portugált, de tavaly januárban Brozovicot is páros lábbal rúgtuk volna ki mindannyian, Ausiliót is beleértve. Vajon Spalletti képes lesz valami hasonlóra vele is, vagy Lazarovic feltámasztása egyszeri csoda volt?

Joao Mario méri fel Ninja állapotát, hátha lesz esélye megint játszani a helyén     Fotó: Inter.it

A bal oldalon elképzelhető, hogy Dalbert is bizonyíthatja, hogy a szerződéshosszabbítása mögött nem csak gazdasági okok húzódtak meg, és a Cagliari után megint letehet az asztalra egy tisztességes produkciót az utóbbi meccseken eléggé pocsék formában játszó Asamoah helyén.

A De Vrij – Miranda – Skriniar hármasból szerencsére csukott szemmel is rábökhet kettőre a mester, bár ma jó eséllyel a szlovák maradhat ki. Lautaro is a kezdőben találhatja magát, kérdés, hogy az első olasz bajnoki találatát épp a Genoa ellen szerző Icardi mellett vagy helyett. Szó lehet még Vecino pihentetéséről is. A csapatba kerülhet még D’Ambrosio, Gadliardini, Candreva, és Keita, kérdés, egyszerre hány embert mer rotálni Spalletti a meccsen.

Biztos pontnak szinte csak a két húzóemberünk számít, nehéz elképzelni, hogy idén nélkülük fusson ki a csapat. Egy kis adalék kettejük teljesítményéhez:

Brozovic eddig 775 passzt jegyez az idei évben, többet, mint bárki más a bajnokságban. Emellett ő futja meccsenként a legtöbbet azok közül, akik legalább 5 meccsen játszottak, átlagban 11,92 km-t. (Ezen a listán Biglia a második, Nagy Ádám a harmadik, Vecino 11,53 km-rel a kilencedik.)

Handanovic pedig 82%-os védési hatékonyságával szintén vezeti az ide tartozó rangsort, és az ideigazolása óta lejátszott 238 bajnoki meccsből mindössze 9-et hagyott ki.

Forrás: SkySport

A statisztika egyébként minket támogat, a két csapat elmúlt 10 összecsapásán mindig a hazai csapat nyert, jó lenne ha ez a sorozat majd a visszavágón szakadna meg. A legutóbbi 12 Genoa elleni hazai meccsünkből 9-et nyertünk, 3 döntetlen mellett, tehát a piros-kékek nem igazán nyerni járnak a Meazzába. Ha már sorozatokról beszélünk: 6 egymás utáni bajnokinkat is megnyertük, köztük 3 hazai meccset. Előbbire januárban volt utoljára példa, arra pedig legutóbb 2017 októberében került sor, hogy zsinórban 4 hazai bajnokit nyerjünk. Halkan jegyzem meg, hogy ahhoz képest, hogy második helyen állunk a tabellán, 4 ponttal és 4 góllal kevesebbünk van, mint tavaly a 10. forduló után. Spalletti egyébként mindhárom korábbi találkozóját megnyerte Ivica Juric ellen.

seasonal.bmp

Forrás: WhoScored.com

Ami az ellenfelet illeti, annak ellenére, hogy 11. helyen áll a Genoa Cricket and Football Club (gondoltad volna, hogy angolok alapították?), eddig két emberük is kiemelkedik a csapatból: a WhoScored osztályzatai alapján Criscito és Piatek is benne van a szezon válogatottjában az eddig lejátszott 10 forduló alapján.

A Genoában a védelem bal széléről középre kerülő olasz egyébként másodvirágzását éli (volt neki első?), Mancini egyik kedvenceként a nemzeti csapatba is visszatalált. A jó hír viszont, hogy szerencsésen kisárgázta magát ellenünk, a hiánya pedig komoly gondokat okozhat az ellenfélnél.

Nyilván kulcsfontosságú lesz az élete sorozatát futó Piatek megállítása. Ha már elmondása szerint gyerekként Ronaldo (az eredeti és egyetlen) posztereivel volt tele a szobája, és kedvenc csapata a triplázó Inter volt, reméljük, hogy nem akar elszomorítani minket ma a lengyel. Érdemes figyelni a csatártársára is, a mindössze 20 éves eleféntcsontparti Kouamé is jól játszik idén, 1 gól és 3 gólpassz van a neve mellett, valamint meccsenként 4,5 légipárbajt nyer meg.

Számos régi ismerőssel is találkozhatunk az ellenfélnél:

Goran Pandevet senkinek sem kell bemutatnunk: 47 bajnoki meccsen 5 gólt lőtt az Inter játékosaként, ellenünk  pedig a Genoában az utolsó 3 meccsen 2 találatot is jegyzett.

Érdemes figyelni a 21 éves Ionit Radut a kapuban. A fiatal román hálóőrt idény végén kötelező opcióval biztosan megveszi a Genoa, viszont két évig még visszavásárolhatjuk. Radu egyébként bemutatkozott nálunk, nem sokkal a 19. születésnapja előtt, 2016 májusában az utolsó, Sassuolo ellen 3-1-re elvesztett meccsen 18 percet kapott Carizzo cseréjeként. A Milan ellen pedig a remek teljesítményét egy potyával koronázta meg hétközben.

A brazil-olasz Daniel Bessa nem lépett pályára az Interben, noha alapembere volt a 2012-ben ifjúsági bl-t nyerő Stramaccioni-féle csapatnak. Az ex-primavera edző talán lehetőséget adott volna neki, ha az elkövetkező időszakot nem lett volna kénytelen kihagyni a folyamatos sérülései miatt. Így csak kölcsönben bizonyíthatott volna, de a Vicenzában, Olhanensében és a Sparta Rotterdamban összesen 11 meccset kapott 2013 januárjától 2014 júniusáig. A sérüléseiből felépülve a következő években viszont komoly szerepet kapott több másodosztályú csapatban is, a Bolognában 27, a Comóban 36, a Veronában 41 meccsen szerepelt, utóbbi csapat kötelező opcióval vitte 1,2 millió euró körüli összegért 2017 januárjában. A Genoában jelenleg innen van kölcsönben. Ha másért nem, csak azért megérte kinevelni, mert két hete a Juventus ellen ő szerezte a csapata egyenlítő találatát az 1-1-re végződő mérkőzésen.

Ismerős lehet még az argentin Lisandro Lopez is, aki tavaly kölcsönben egy meccset játszott nálunk, a Genoában idén ugyancsak kölcsönben még ennyi se jutott neki. (Azért nagy fogás volt egy olyan középhátvéddel stabilizálni a védelmünket januárban, aki a Genoába se fér be.)

Tőlünk egyébként Ranocchia és Vrsaljko húzhatta magára a piros-kék mezt korábban.

Radunak volt kitől tanulnia az Inter edzésein                                   Fotó: CalcioMercato.com

A kezdőt tegnap még öt különböző oldal ötféleképpen szellőztette meg, tehát külön tippversenyt lehetne indítani arról, hogy mi jár Spalletti fejében. Handanovic helye biztos, a többieké kérdéses.

Egy lehetséges variáció: Handanovic – D’Ambrosio – De Vrij – Miranda – Dalbert – Brozovic – Gagliardini – Candreva – Joao Mario – Keita – Lautaro

Ez lesz az első tippelésem, mivel híresen jó tippmixes vagyok, nem igazán ajánlom, hogy bárki is ezt tegye meg: 3-1-re nyerünk. Candreva eddigi 37 Genoa elleni találkozóján nem tudott a kapuba találni, úgyhogy ma megteszi.

Update!
Hivatalos kezdőcsapat: