Előadás a kontrajátékról

Jobban esett volna a tegnap este, ha nem mi vagyunk a hallgatók. De sajnos Mazzarri helyett Benítez prezentálta a tudnivalókat, mi pedig csak bólogatni tudtunk hozzá. Bár helyenként egészen vállalható játékot mutattunk be, igazából sok esélyünk nem volt. Vizsga elnapolva a tavasz végére, remélem akkor hazai pályán ötösre felmondjuk.

A kezdőből a múlt héthez képest Taider és Rolando találta a kezdőben magát, Kovacic és Juan Jesus kárára, míg mindenki legnagyobb megnyugvására Kuzmanovic kisebb sérüléséből felépülve már leülhetett sakkozni Castellazzi mellé.

Úgy persze nehéz mérkőzést nyerni, ha ajándékba adjuk a gólt az ellenfélnek. A 9. percben egy kósza előreívelést Nagatomo készített le fejjel tökéletesen Higuaínnak, aki 14 méterről kapásból lőtte ki a hosszút. A gólt nem esett össze a csapat, kialakítottuk a mezőnyfölény, sőt, volt pár szép akciónk, illetve pontrúgásból is veszélyeztettünk. A Napoli nem nagyon erőltette a támadásokat, érett a gólunk, ami a 35. percben meg is érkezett, Guarín beadás, Palacio zseniális átlépés, Ricky pedig estében odakotorta Cambiassonak, aki szemben a kapuval 11 méterről nem hibázott.

Még mielőtt nagyon reménykedni kezdhettünk volna, két kontrából agyvérzés közeli állapotba sodort minket az ellen: előbb két húzás után Ranocchiának kellett versenyt futnia Dzemailivel, aki nem csak lefutotta, de meg is forgatta kedvenc Békánkat (Mertens 17-ről bevarrta), majd Campagnaro gondolta úgy, hogy három Napoli játékos gyűrűjében okos dolog cselezgetni a középpálya közepén. Nem volt az, Insigne lövését még védte Handa, de a kipattanóra Dzemaili érkezett. A félidő vége előtt Nagatomo talált meg egy kipattantó az ötösön belül, 3-2 a félidő.

 

 

A második félidő kevésbé volt eseménydús, mint az első. Azzal kezdődött, hogy Ricky belerúgott egy jó nagyot Inlerbe, ami sárgát ért. Ez is indokolatlan volt, de a félidő derekán egy kezezésért megkapta a második sárgát, úgyhogy mehetett zuhanyozni. Függetlenül attól, hogy a leshelyzetek megítélésének sasszemű szakértője, Tagliavento az első félidőben hazai oldalon engedte a kézilabdát, elképesztő butaság volt ez a kezezés. Dupla szopóálarc: elvette az esélyünket az egyenlítésre és kiírta magát a Derbyről. Csodálatos. A két Ricky-sárga között még Frédi kihagyott egy ajtó-ablak ziccert (Bolognában is valami hasonlót bénázott el). Ezek után kaptunk még egy gólt, Handa a végén fogott egy tizit (szia, Goran), de túl sok kedvem már nem volt nézni a kínlódást.

A meccs kulcsa – amellett, hogy szinte folyamatosan hátrányban kellett játszani – az volt, hogy a Napoli egy-két passzal átjátszotta a középpályánkat. Onnantól kezdve pedig folyamatosan három a háromban vitték a labdát a középső védőinkre. Hiába a helyenként – főként az első félidőben – jó játék és pár szellemes támadás, nagyon nem reménykedhettünk semmiben. Pozitívumként annyit lehet megjegyezni, hogy legalább a szöglet- és szabadrúgás-kombinációinkban látható a fejlődés.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy nagyjából a helyünkre kerültünk. Az előttünk lévő csapatok valóban előrébb járnak, a mögöttünk lévők pedig gyengébbek. Amit már az idény előtt is sejteni lehetett, hogy amennyiben az előrébb tartó csapatok közül nem lesz egy vagy kettő, aki a várhatónál gyengébben teljesít, akkor önerőből nem fogunk tudni odaérni a dobogóra. Persze a januári mercato változtathat a dolgon.

Pontosztás:

Handanovic: Három gólról biztosan nem tehetett, de pont a harmadik véleményes, talán üthette volna máshova is. Én nem varrnám azért a nyakába. Pandevvel meg jól kitolt. (6)

Campagnaro: Túlvállalta magát. A harmadik és negyedik gólban is vastagon benne volt, nagyon szeretett volna bizonyítani volt csapattársainak, nagyon nem sikerült. (4,5)

Ranocchia: Dzemaili simán lefutotta, meg is forgatta, gól is lett belőle, a végén meg a biztonság kedvéért otthagyta a lábát, hogy Pandev mindenképpen el tudjon esni. (4,5)

Rolando: Nem először ő a legjobb a védelemből. Kezdenie kell a Madonninán. (6)

Jonathan: A megszokott átlagát hozta, de semmi különös. (5,5)

Taider: Amíg csak meg kell szerezni a labdát, addig nagyon jó, csak ne kéne kezdeni is valamit vele. (5)

Cambiasso: Gólja felfelé húzza a teljesítményét, de a középpályás védekezést nem tudta összefogni. (6)

Ricky: Marha pipa vagyok rá, amiatt a kezezés miatt. Találkozunk 2014-ben. (5,5-2=3,5)

Nagatomo: Gólpassz Higuaínnak, szépítő gól a félidő végén. Egy az egyben okozott gondot Maggionak. (5,5)

Guarín: A szokásosnál jobb meccs volt, mind a két gólunkat ő készítette elő, de a ziccert be kell lőni, nem először hibáz ilyen helyzetben. (5,5)

Palacio: Gólpasszt adott Guarínnak, csak hát… Tegnap nem tudta berúgni a helyzeteit. (5,5)

Kovacic: Nem sokkal a beállása után emberhátrányba kerültünk, utána sok esélyünk nem maradt. Nem szállt be jól egyébként, a hosszú passzai nagyon nem ültek, de az emberhátrány miatt nem pontozom. (-)

Icardi: Sok vizet nem zavart abban a pár percben. (-)

Mazzarri: Esélytelenek voltunk a kontrákkal szemben, vagyis gyakorlatilag magán a mérkőzésen. Hadrendet kéne változtatni és csapkodni az asztalt Thohirnál, hogy hozzon játékosokat, mert jelen pillanatban nem tartunk semerre. (4)