Listaőrület: 12 pillanat 2012-ből

Ha a 2011-es évet a hányattatott jelzővel illetjük leginkább, mit mondjunk 2012-re? Edzőváltások, búcsúk, szerződés-módosítások, Zarate – vert az isten bennünket rendesen. Tovább után kiemelünk és sorrendbe állítunk a szokásos tíz helyett 12 emlékezetes eseményt/momentumot a mögöttünk hagyott esztendőből. Azért ennyit, mert 2012-t írunk (még) és mert akad bőven.

12. A Cassano-Pazzini csere

 

Tíz évvel a legendás Coco-Seedorf váltás után ismét játékost cserél egymással a két milánói szomszéd. Az összjátékban használhatatlannak, minden rossz okozójának vélt bójacenter a városi rivális drukkereit boldogítja nyártól, cserébe az olasz futball rosszcsontját és még hétmillió eurót ad Fester bácsi. Köszönjük?!

 

11. Zaradona, pffff

 

Igazi semmirekellő, agyatlan hulladék, szégyen, hogy az Inter mezét viselheti egy szezonon keresztül. Mondják róla, hogy kis ésszel és több odaadással klasszis futballista lehetne. Hogy micsoda? Miféle extra skillekkel rendelkezik? Az ész nélküli (hopp!) biciklizgetést ne tartsuk annak. Jó, szerzett két győztes gólt, köszönjük szépen, de mégis a Julio Cesar kivédett tizenegyese utáni reakcióját idézzük fel.

 

10. Megszületik a Kis Jézus

 

Gasperini szellemét megidézve Stramaccioni őszhajú munkatársával ellentétben sikeresen adoptálja az Európában akkoriban két-három kósza olasz csapaton és Prukner Lászlón kívül alig használt három hátvédes rendszert. Olyannyira, hogy kincsre lel. A Torino elleni idegenbeli győzelem alkalmával debütál a szisztéma, istenigazából itt fedezzük fel magunknak a tapsifüles brazilt. Vele kapcsolatban szakmázás helyett egy történetet mesélnék el. Amikor a Sportklub stúdiójában jártam, Somogyi Zsolttal beszélgettünk többek között róla is. A Nemzeti Sport újságírója nagyjából JJ Interbe igazolása környékén a közismerten brazilbolond kollégájához, Hegyi Ivánhoz fordult, hogy információkat kérjen az Európában teljesen ismeretlen védőről. A Real Madrid szimpatizáns „mindössze” annyit mondott róla, hogy hamarosan ő lesz Thiago Silva párja a válogatott hátuljában. Elég jól ráérzett az öreg.

 

9. Tinkerman eltakarodik

 

Március 26. A dátum. Claudio Ranieri menesztésének időpontja. Vége a facepalm félidei cseréknek, a csöves 4-4-2-nek, a rezignált arckifejezéssel a stream tv elé ülő Inter-szurkolók szenvedéseinek.

8. Pazza Inter Stramala

Az unalmas és sótlan Ranierit egy fiatal, lelkes, emocionális gesztusokkal teli pasi váltja. Andrea Stramaccioni bemutatkozó sajtótájékoztatója se mindennapi körülmények között zajlik, köszönhetően Mario Balotellinek.

 

7. A Wesley Sneijder-gate

 

A klub legértékesebb, legtöbb zsozsettát hazatalicskázó játékosának fizetéscsökkentéssel megbolondított szerződés-hosszabbítást ajánlanak, és amíg a holland gondolkodik, nem léphet pályára tétmérkőzésen. Közben a csapat nélküle hol jól, hol pocsékul játszik, így a szurkolók véleménye is napról-napra változik szükségességét illetően. A fejesek eltiltják a twitterezéstől, ennek ellenére csakazértis kiposztolja valamelyik bajnoki előtt, hogy nem tagja az utazó keretnek, természetesen megbüntetik. A teljes igazságot soha sem tudjuk meg, mint ahogyan a távozó brazil trojka esetében sem ismerjük a hátteret. Jelen állás szerint a januári átigazolási időszakban dicstelenül távozik a treble szezon egyik hőse.

6. Cambiasso könnyei

Ahol a klub egyik ikonját annak lecserélésekor kifütyülik, amire ő sírni kezd a kispadon, ott a baj nem kevés. Cuchuval megtörtént.

5. 800

A Vaslui elleni Európa-liga selejtezőn (…) 800. mérkőzésén lép pályára kék-feketében Javier Zanetti. Viridis megható posztjából következzék egy mindent visszaadó idézet: „Úgy hiszem, főként erről szól a futball is, ki kell használd az erősségeidet, amennyire csak tudod. Zanetti erre tökéletes példa, átlagos képességekkel lett az aki, mégis egy bálvány, egy élő legenda. Mindig azt veszi elő, amit éppen kell, akit le lehet futni, azt lefutja, akit el lehet nyomni az elnyomja, akit meg le lehet cselezni, amellett el is megy. Mert nála van az akarati tényező, amely erősebb mindegyik másnál.”

4. Viszlát, Iván!

Búcsúzzunk szépen, Iván
aki elmegy, az legyen vidám.
Búcsúzzunk szépen, Iván,
neked is jobb lesz talán.

Mi kívánunk neked ennél is jobb helyet,
téged a Curva Nord még mindig emleget.
Nevedet őrzi örökre pár trófea,
mi szeretünk téged, búcsúzzunk, Cordoba.

Aki élve megúszta, boldogan integet
nincs itt már dolgod, megtetted, amit lehet.
Mi szeretünk téged, búcsúzzunk szépen,
Iván
ha hazaérsz, egyszer neked is jobb lesz talán.

3. 4-2

Az utóbbi évek leglegleg derbije örökké emlékezetes pillanatokkal: meg nem adott gól; elképesztő bírói hiba után befújt tizenegyes; JC nyelvnyújtása a sátánnak, aki elmondhatatlan arckifejezéssel tekint gólja után a Nordra; aztán újra betalál; Sneijder 40 méteres kapáslövése; Abate szokásos ajándéka; még két tizenegyes; a végén Maicon robbanó atombombája, és még ugye Cordoba is beáll 13 év után elköszönni…

2. Arrivederci campioni

Julio Cesar, Maicon, Lucio. Három évig ezzel a három névvel kezdődik a brazil válogatott és az Inter összeállítása, ettől a nyártól maximum a selecaóban tűnhet fel egyszerre a triplázás három fő letéteményese. A kapus és a középhátvéd szerződésbontással ingyen távozik, Maiconért csenget némi pénzt a Manchester City. Kicsit sokkoló megélni ezt így egyszerre.

1. Izélés

2003-ban, szintén novemberben, szintén a 11. fordulóban, szintén Torinóban, szintén egy viharvert, három védővel felálló Inter szintén 3-1-re győzte le a Juventust, mit ad isten, szintén egy argentin csatár duplájának köszönhetően. A történelem kilenc évvel később ismétli önmagát.