Semmi Baki

Ha csütörtök, akkor Azerbajdzsán. Folytatjuk a sort, jön egy újabb EL meccs, Moratti valószínűleg kihúzta Ázsiát a Rizikóban, így jött Kazany mellé a Neftçi Bakı (Bakı vagy Baku mindegy, mindkettőt helyesnek fogadom el a beadandó dolgozataitokban – szólt belőlem a föci tanár). Rámentünk mindenre, ami vadkelet, csodálom, hogy a Dnyipro Dnyipropetrovszk nem a mi zsákunkba került. Helyette inkább egy balkáni túra keretein belül hazavisszük Dekit és ott is hagyjuk Belgrádba. Bár Moratti kokettált egy ismeretlen ország, egzotikus diktatúrájának székhelyével, de félt, hogy a helyi földesúr vámként lefölözi Cassanót és Sneijdert a Vidi javára, így erre nemet mondtunk. Eltértem a tárgytól. Vigyázó szemeinket vessük inkább a Kaszpi-tenger partjára.

Nyár óta sokat erősödött a Neftçi. Egy ex-Benfica B kerettag chilei csatárral, egy 4 Corinthians meccsen erősödő brazil balbekkel, egy Sierra leone-i középpályással és egy azeri baltás gyilkossal. Igen, jól jellemzi a helyzetet, ha most bármelyik olvasónk megkérdezné, hogy melyikről tudnék a legtöbbet beszélni, akkor biztosan az örmény nép kebelbarátját, 1. baltaforgató Ramilt választanám. Ezen a nemzeti hőssé váló gyilkoson kívül, sok mindent nem tudnék megnevezni az azeri Aranyoldalakban.

Mi nem a Pjunyik Jereván vagyunk, viszonylag biztonságban léphetünk pályára, na nem az Ismat Gayibov Stadionban, mert az akkora, hogy Guarín lövései után, egyenesen a Kaszpi-tengerbe kéne fejest ugraniuk a kis azeri labdaszedőknek. Az 5000 férőhelyes „létesítményt” (létesítménynek lehet-e hívni, azt, amit még a Pazzini rajongói klub is megtöltene?) az azeri nemzeti stadionként is funkcionáló, 31 ezres Tofiq Bahramov stadionra cserélték (tippre jobb állapotban lehet, mint a Puskás). Amely korábban, Joey Sztálin és Vlagyimir Lenin nevét is viselte, de kipróbálhatták melyikre hallgat szívesebbe, így maradt az oldalbíró. Ugyanis Bahramov az orosz partjelzőaz a zászlós, aki az 1966-os angliai világbajnokság döntőjében (Anglia-Németország) jelezte, hogy Geoff Hurst lövése áthaladt a gólvonalon (46 éves spoiler: valójában nem). A svájci Dienst hitt neki, megadta, Anglia meg nem érzi úgy, hogy abban a sportban is jelentéktelenné verik, amelyet ők találtak fel. Árulkodó, hogy Azerbajdzsán legnagyobb futballal kapcsolatos alakja, egy partjelző, aki katasztrofális tévedésével lett világhíres, mintha mi Puskás helyett Vak Vad II-nek neveztük volna el a nemzet omladványát. (A vadkettő amúgy is egy kis költségvetésű, falusi peep-show (és kocsma), nevére utal, ahol a hatvan körüli pultos hölgy két csapolás közt felrántja a köténykéjét).

A vízimentő-toronynak álcázott olajfúró

Az 1937-ben alapított csapat (egészen pontosan Neftçi Peşəkar Futbol Klubu) az olajmunkások becenevet viseli, és stílusosan egy fúrótorony van a címerükben, ami inkább hasonlít egy vízimentő állványhoz, de ezt megbocsájtjuk, Azerbajdzsánban nem hiszem, hogy a Baywatchot adták főnműsoridőben. Így nem meglepő, hogy őket kaptuk, Moratti papa nyilván a cég ügyeiben tárgyal Bakıban. Játékosuk és trénerük volt az UEFA Jubilee azeri díjazottja, Anatolij Banisevszkij, aki a méltán híres burkina faso-i ifiket is edzette. Na meg, Émile Mpenza is, rá csak emlékszik valaki, a belga válogatottal megjárt egy vb-t és egy eb-t, eltöltött öt szezont a Bundesligában, és a népszerű Mpenza, Mboma, Mbia játékosvonulat tagja (testvére Mbo még fokozni is tudta ezt). Na, ahogy nézem az Mpenza tesók is komolyabb történelemmel rendelkeznek, mint a Neftçi.

Annyira komolyan vesszük az Európa-ligát, hogy Zanettit, Militót, Samuelt és Cassanót nem is neveztük a meccsre, Cambiassót is csak azért, mert Beppe Baresi már nem vállalta a bevetést. Az is egy fogós kérdés, hogy miért pont Ricky Álvarez maradt le az EL nevezésről, akinek még jót is tenne egy-két meccs kezdőként, miközben a jelenleg sérült Sneijdert azért neveztük, hogy ne játszassuk a csoportrangadón (Kazany), vagy Cassanót, azért, hogy el se vigyük a világvégi meccsre. Felesleges olyanokat nevezni, akiket nem akarunk az EL-el terhelni. Készülhetünk, a Handanovic- Bianchetti, Silvestre, Juan Jesus- Jonathan, Guarín, Mudingayi, Gargano, Pereira- Coutinho, Livaja kezdőre, a kérdés kire kerül a csapatkapitányi karszalag.

A Szűz-torony, innen vetjük le Jonathant, ha megint csinál egy tizit az ellenfélnek

Az azeriek mellesleg idén alulmaradtak Lencse László Ironi Kirja Shmona nevű csapatával szemben, de az EL-ből kiejtették azt az APOEL-t, amelyik tavaly messzebb jutott a BL-ben, mint mi (negyeddöntőbe). A Stamenkovic- Shukurov, Mitreski, Guliyew, Bertucci- Sadigov, Ramos, Wobay, Valencio- Canales, Abdullayew kezdőre számíthatunk tőlük, és aki a macedón Mitreskin kívül bárkit ismer közülük, az vendégem az azeri állami balett tetszőlegesen választott Diótörő előadására. Kínos volna hibázni, szóval legyünk óvatosak, az biztos, hogy nem egy falábú csapat ez a Neftçi, ha így lenne Safarov már felaprította volna őket.

UPDATE: annyit utaztunk, mint Jerry O’Connell a Slidersben, és, ha dimenziót nem is, időzónát azért váltottunk, így a meccs – Safarov jelenti – katonai idő szerint ezernyolcszáz órakor (este 6) kezdődik. A Kaukázusról sajnos nem jön tv adás, így szép ungarische szóval élve sztrímeljetek.