Mit akar Strama a 3 védővel?

Stramaccioni nem hazudtolja meg kísérletezgetős énjét, és a Siena elleni csattanós pofon után továbbra is a probléma megoldásán töri a kis fejét. Az a napnál is világosabb, hogy a védelmünkkel, védekezésünkkel vannak problémák. Strama is ezen a vonalon indult el, az előzetesen tudatosan megerősített középpályás felállást most másodízben borítja fel és igyekszik egy másik fajta felállással orvosolni a védekezésben jelenlévő problémákat.

 

Kezdte Torinóban, Ventura erőteljes széljátékára reagálván 4-4-1-1-re váltott, amivel meg kívánta előzni a széleken való tönkre verést, ugyanis a középpálya gyakorlatilag egyetlen egy meccsen sem állt a helyzet magaslatán, egyértelmű, hogy ez a 3 belső középpályás rendszer egyelőre nem megy. Felvette a bikák felállását, ezáltal mindenkivel szemben helyezkedett az embere, lényegesen könnyebbé téve a védekezést. Míg a 3 belső középpályásos rendszerben terület védekezésnél az embereket át kell adni, ha az adott ember a védekező területéről kimozog, ugyanez hátra felé. Papíron a jobb oldalt játszó középpályás felveszi a szélen érkező embert, ha az leadja a labdát, és tovább fut előre, átadja a védőnek és a területéhez legközelebb álló embere kell figyelnie (Obi pl, egy ilyen hibát vétett tavaly a Juve ellen a második gólunknál, feleslegesen követte az embert). Mivel nálunk mindenki össze-vissza jön-megy, Guarín az ellenfél térfelén az ő eladott labdájából induló kontrát kocogva nézi végig, Cambiasso terpeszben várja, hogy az akció arra menjen, ahol ő áll, stb, így semmi meglepetés nincs abban, hogy ez nem működik. Persze elméletben ez könnyen orvosolható lenne, de Strama kezében még sincs meg a megoldás. Ezért minden bizonnyal a felállás-váltás, mert ott más a szituációk megoldása, talán a szervezésbeli és fegyelmezettségi problémák nem lesznek oly mértékűek.

Hogy a 3 védő honnan villant be? Minden bizonnyal látja, hogy a védekezéssel valami nem stimmel, és az is elég egyértelmű, hogy a középpályás problémát nem észleli. Miért? Mert Guarín, Gargano, Cambiasso és a komplett középpálya most már visszatérő hibaelemekkel operál, és semmi sem változik, továbbá gyakorlatilag minden csapatrészben jól muzsikálnak a játékosok, csak a középpályán utálunk mindenkit. A 3 védővel valószínűleg arra akar reagálni, hogy az amúgy is elkalandozó széteső középpályát megtámogassa szélről, ergo egy bizonyos területen belülre terelje, és laza középpálya miatt sokat egy az egyező védelem létszámát is megnövelje. Persze a szervezési hibákat más felállással nem lehet teljesen megszüntetni, csak halkabbra venni. Lényegében középen marad 3 ember a középpályán, viszont adott szituációkban a két wingbackkel mind a középpályán, mind a védelemben létszámfölényt tud kialakítani.

Viszont: az eddig elosztásból az egyik csapatrészből elvész egy ember, és ez a csapatrész nem más, mint a támadószekció. A plusz egy védő az egyik támadót ülteti a padra. Ami magyar és zuhanyhíradós értelmezésben egyet jelent a csapat támadópotenciáljának drasztikus visszaesésével. Ami igaz is, meg nem is. Az tény, hogy egy támadó a padra ül, viszont a széljáték felerősödik, jelentősebb lesz. Egyszerre találkozunk a rombusz középpálya masszivitásával, és a klasszikus 4-4-2 széljátékával. Ellenben a várható összetételben mégsem feltétlenül kerülünk közelebb a megoldáshoz. Ugyanis a Handanovic; Ranocchia, Chivu, Juan Jesus; Nagatomo, Zanetti, Guarín, Cambiasso, Pereira; Sneijder, Milito összeállítás bizonyos problémákat előre prognosztizál.

A középpálya a két veterán argentinnal egyszerre előre játékban garantálhatóan túlságosan passzív lesz. Ezt enyhíthetné egy jó formában lévő Guarín, de ilyenünk perpillanat nincs. Koherens probléma még a labdaszerzés. Továbbra sincs igazi agresszor, labdaszerző a pálya közepén. Tehát a középpálya várhatóan nem lesz kellően agresszív védekezésben, ugyanakkor passzív, inaktív lesz támadásban. Másik probléma érzésünk szerint Sneijder helye ebben a felállásban. A hollandus akkor lubickol igazán, mikor beinduló célpontjai vannak, mikor vannak előtte emberek. A két szélsővel az összjátékot valószínűleg nem fogja tudni keresni, ugyanis ők távolabb fognak helyezkedni, Militóval pedig ketten várhatóan szintén kevesek lesznek együtt elől. Ezt egy fellépő, összjátékban jó box-to-box-szal lehetne orvosolni, ő lehetne Guarín, de tőle sajnos sok jót nem várunk ezen az összecsapáson.

Ebben a felállásban inkább egy, a kaput lendületből támadó, egy az egyekre képes embert kellene árnyékékben játszani, erre a legalkalmasabb Palacio lenne, de jó megoldás Cassano és Coutinho is. Sneijder pozíciója ebben a felállásban mindenképp a középpályán, vagy ahhoz közel lenne ideális. Vagy 3-4-2-1/1-2-ben megtartani a rombusz/karácsonyfa támadószekció elosztását, és a két szélső és az árnyékékkel keresve az összjátékot tudná szervezni a játékot több célponttal. Vagy pedig mélységi emberként két romboló mögött, Pirlo-poszton. Ez a két ember Juan és Mudingayi lenne, akik minden egyes szerzett labdát a hollandnak adnának le, akinek ebben a pozícióban szintén a két szélső, a kötetlenül mozgó árnyékék és a beindulásokat kereső center lenne egyszerre a célpontja. Viszont ez esetben Strama lényegében csak összekócolná a problémát, mert nyilvánvaló, hogy azért növeli a védelem létszámát és ezzel egy időben megtartva a középpályáét, hogy masszívabbá tegye a csapatot. Ezekkel a felállásokkal nem tenné masszívabbá, csak átalakítaná.

Összességében nem tudjuk mit várjunk a mérkőzéstől, ahogy mondtuk a védelmi hibákat ezzel nem feltétlenül fogjuk tudni orvosolni, ha azok valóban szervezésbeliek. Továbbá, ha eredménykényszer miatt szintén lefelé kell hozni majd a középpályáról az embereket, akkor ott vagyunk megint, ahol a part szakad, ugyanis ebből jött vasárnap is a bekapott gól. Mindenesetre alapvetően egy X nem lenne katasztrófa Veronában, viszont a vasárnapi arcra esés miatt, most biztos hiszti lesz belőle.