A mercato, Branca és Moratti – ahogy mi látjuk

Mivel a lényeg a posztban lesz, és gyakorlatilag képtelen vagyok előszót írni, így egyszerűen rabsic módon lenyúlom Csabi tavalyi posztjának intróját:„Kicsit megkéstünk kedvenc csapatunk transzferwindóban mutatott performanszának értékelésével, de eljött a várva-várt pillanat: hajtás után kiderül, hogy a blog aranytollú és csinos szerzői miként látták az Inter mercatós tevékenységét. Figyelem, itt-ott kemény szavak következnek, a poszt elolvasása szülői felügyelet mellett javallott.”- csak meg ne tudja!

Formabontók leszünk, és terjedelmesek – kéretik a cigarettás csomagokat, söröket, nassolnivalókat a fejlettebb végtagok közvetlen közelébe készíteni – a szokásos öt helyett, most hét meglehetősen kifejtős kérdésre válaszolunk. Kommentek között természetesen várjuk a ti válaszaitokat is. Íme:

1.) Mit gondolsz, mi lehet az oka annak, hogy Mourinho óta egyedül Stramaccioni kapott lényegében teljes mellszélességű támogatást a vezetőségtől a játékospiacon, az elképzeléseinek megvalósításához? (Benítez és Gasperini senkit sem kapott, Ranieritől elvették Mottát, egyedül Leonardo kapott még rajta kívül játékosokat.)
 
2.) Ezáltal szerinted mekkora a felelőssége a vezetőségnek a post-mourinho korszak edzőinek csalódást keltő produkcióiban, illetve Stramaccionival kapcsolatos elvárások mennyivel lesznek emiatt magasabbak?
 
3.)Mit gondolsz a Pazzini – Cassano cseréről?
 
4.) Stramaccioni következetesen elhatárolódott Pazzinitől, hiszen kezdetektől fogva nem játszatta a felkészülési meccseken, továbbá a hasonszőrű cserecsatár célpontokat is visszautasította, mint Borriello vagy Gilardino. Szerinted nem hibázott azzal, hogy Pazzinit nem tartotta meg vésztartalékként, ha esetleg a mérkőzés olyan mederbe sodródik, amikor Pazzini stílusa jobban érvényesülhet, és mint potenciális opció működhet?
 
5.) Mit gondolsz az érkezőkről és a távozókról, esetleg feleslegesen maradókról, összességében értékeled a mercatót és ezáltal Brancát.
 
6.) Az átigazolási szezon elméleti sikeressége tükrében, milyen szereplést vársz a csapattól, helyezést, továbbá a játékosállomány összetételét tekintve, van-e valamilyen elvárásod a mutatott játékot illetően?
 
7.) Mennyire tartod fontosnak, hogy az elmúlt évek olasz hagyományaival ellentétben, az Inter komolyan vegye az Európa Ligát?

Bobogoal

1.) A korábbi edzők állandóan panaszkodtak, hogy Moratti nem veszi meg az általuk kért játékosat, s így az esetleges baklövéseiket is ezzel igazolták. Strama megnyerte az „IFI” BL-t, kötődött a klubunkhoz és ahogy látom igencsak jól fekszik az elnökségnél.

2.) Ott látom a hibát, hogy rossz edzőket szerződtetünk, de amit Benitez, Gasperini és Ranieri művelt, arról nem az elnökség tehet, hanem a trénerek.

3.) Pazzininek már nem volt kedve az Interben játszani, így teljesen jó döntés volt elengedni. Azért annyira még nem rossz játékos, hogy „vésztartalék” legyen.

4.) Jó üzlet, megszabadultunk egy motiválatlan játékostól, kaptunk egy kreatív támadót egy táska pénzzel.

5.) Amit eddig láttam meccseken,

abból tudok ítélkezni. Tehát:  Palacio és Pereira jó benyomást tettek rám, nagy erősítést jelentenek. Silvestre az első komolyabb meccsén ( Roma ) azt sem tudta, hogy melyik bolygón van. Cassanónak nagyon örülök, remélem vezéregyéniség lesz. Gargano olyan Davids-féle emberevő, kell egy ilyen játékos, vele is erősödtünk. Handnovicsnak nem örülök, mert el kellett menni a világ egyik legjobb és legszimpatikusabb kapusának tőlünk. ( majd néha megnézem a QPR-ban ) Maicon távozása lógott a levegőben, de azt nem értem, hogy miért kellett a Vaslui ellen pályára küldeni, ha tudtuk, hogy elmegy. Direkt lejjebb vittük az árát? Érthetetlen… Amúgy őt is sajnálom. 7/10-re értékelném a Branca-team munkáját.

6.) Triplázást várok! (EL, scudetto, olasz kupa) Inter-drukker vagyok, mit írjak? Harcban leszünk a 6.-7. helyért? Olyasmi játékot szeretnék, amit a Pescara ellen nyújtottunk, azt élmény volt nézni, ja és győztünk is.

7.) Mi azért az UEFA-kupákat is komolyan vettük. Legyünk ott az amszterdami döntőben!

csabinter

1.) Szerintem nem kell ezt a kérdést túlmisztifikálni. A José utáni érában verdesték a szarhullámok az ablakpárkányt, amiből elegük lett a nagyokosoknak odafönt és úgy döntöttek, tesznek ellene. Az, hogy épp Strama alatt történt mindez, véletlen.

2.) Nyilván felelősek, például nem kellett volna Pongrácz doktort kinevezni…Nem hinném, hogy magasabbak lesznek az elvárások. Vélhetően rájöttek, hogy a rebuild nem megy végbe keddről vasárnapra.

3.) Valószínűleg az utolsó, fedélzeten rekedt kapitánya vagyok a süllyedő Pazzini-hajónak. Kedveltem, elfért volna bőven a keretben, de nyilván elfogadom, ha az edzőnek nem kell. Egy az egyben sem lett volna hülyeség az Inter részéről a csere, ám így, hogy még megtoldották egy hetessel, számomra kissé érthetetlen.

4.) Ha az összes kommentelő és blogger „futballhoz való értését” összeadjuk, az kb. 1.2 %-a egy olasz első osztályban dolgozó edzőjének. Valószínűleg jobban ért hozzá.

5.) Maicon távozását évekig nem fogom tudni megemészteni és az is fáj, ahogy Juióval bántak. Lucio nyilatkozatait olvasva már egyáltalán nem bánom, hogy elhúzott. De Jong elbalfaszkodását is nehéz lenyelni, hol a bánatban lesz legközelebb ilyen kondíciókkal elhozni egy olyan futballistát, akire az első meccsek tapasztalatai alapján nagyon is szükség lett volna? Handanovic, Pereira, Palacio és Gargano szerződtetése nagy-nagy kövér piros pont az ellenőrzőbe, Mudingayi szintén elviselhető ennyiért, Silvestre so-so, a Cassano-Pazzo csere szintén jó húzás. Osztályzatom: 7.5

6.) A Juventust maximum egy maradó és motivált Maiconnal és Lucióval lehetne befogni, így már egy második hellyel elégedett lennék.

7.) Imádtam az UEFA-kupát a kilencvenes években. Az El mind hangulatban, mind játékerőben és minőségben rendkívül messze van tőle. Tartok tőle, hogy nem fogják komolyan venni.

GPT

1.) Úgy látom, hogy két szempont meghatározó: mennyire találja meg az illető a hangot a játékosokkal, illetve mennyire erélyes a vezetőséggel szemben. Van, akinél ez mindkettő megvolt (Mourinho), de pl. Stramánál úgy néz ki, elég volt az előbbi, az utóbbit meg „kiválthatta” a NextGen sikerrel. Az persze nagyon jó kérdés, hogy ha ez így működik, akkor Morattiék egyáltalán mi a fenének vesznek fel olyanokat edzőnek, akiknek a stílusának köszönhetően két rossz eredmény után kicsúszik a kezéből az öltöző.

2.) Van szerepük, de egyrészt számomra ez a hosszútávú terv a kínaiakkal sok bűnt elfeledtet, másrészt a korszak edzői vagy elképesztően merevek voltak az elképzeléseikkel, vagy nagy volt rájuk a kabát, vagy mindkettő.

Jelen pillanatban nem hiszem, hogy hatalmas elvárások lesznek Stramával szemben, legalábbis házon belülről nem. A sajtó oldaláról persze lesz nyomás, hiszen ők a nyáron nagyon felkapták a fiatal, olasz, jólfésült és szemmel láthatóan határozott elképzelésekkel rendelkező mestert – minden ország nagyon ki akarja termelni a saját Guardioláját. Házon belül szerintem – ismerve azért a költségvetési megszorításokat is – szerintem a BL-hely elérése lehet az elvárás, illetve ennek esetleges elmaradása esetén a tavalyi évhez képest egyértelmű előrelépés a csapatépítésben. Számomra inkább az a kérdés, hogy a klub mennyire tudja majd megvédeni Stramát a külső nyomással szemben – amelyre ékes példa a Roma elleni vereség utáni katasztrófa-hangulat.

3.) Nem tudom, hogy lesz-e még valaha Cassano 90 perces játékos, de az tény, hogy jobban beleillik Strama elképzeléseibe, mint Pazzini. Jobban örültem volna, ha sikerül pénzzé tenni Pazzót, de mivel ő sorban megvétózott minden átigazolást („amaurizott”), végül csak így sikerült elsózni. Így a körülmények ismeretében végülis megsüvegelendő helyzetfelismerés volt a vezetőség részéről a csere, még ha összességében nem is ez lett volna a legjobb megoldás.

4.) Nem. A mercato végére igazából nem is az adott játékrendszerbeli alkalmatlansága volt már a döntő, illetve csak részben ez. Egyrészt ha tényleg csak vésztartaléknak lenne, akkor itt dekkolna egy elég jól fizetett, a válogatottba ácsingózó játékos. Másrészt már egész nyáron tudvalevő volt, hogy nem élvezi a bizalmat, távozni szeretne. Ez, és az előbb említett állandó padozás érthető módon a béka segge alá tolta volna Pazzo elégedettség-mutatóját, ami összességében szerintem komoly problémát jelentett volna az öltözőben. Augusztusra szerintem egyértelművé vált, hogy így-vagy-úgy, de távoznia kell, mert adott esetben a maradása nagyobb gondot okozott volna.

5.) Távozásakor Mourinho azt mondta, hogy Branca a világ egyik legjobb sportigazgatója. Mi azóta sokszor nem értettük, hogy ezt mégis hogy a fenébe gondolhatta, de mostanra kezd körülrajzolódni, hogy mire is gondolt a portugál mágus. Branca akkor istencsapása, ha nincs egy olyan edző, akinek világos elképzelései lennének az alkalmazni kívánt játékrendszerről és az ahhoz szükséges játékosokról (lásd 1. kérdés). Ha ez megvan, akkor borzasztó ügyesen tud jó üzleteket nyélbe ütni a kiszemelt posztokra, ennek idén nyáron számos példáját felvonultatta.

Összességében elégedett vagyok a mercatóval is. Fájó pont a 1 középpályás hiánya, de a hírek szerint Paulinho várható érkezésére tekintettel nem lehetett már nyáron teljesen kiüríteni a bukszát, és valószínűleg azzal kalkuláltunk, hogy Obiék felépülésével rendben leszünk télig. Emellett talán a cserecsatár érkezésének elmaradása róható fel, de e tekintetben pedig a hírek szerint teljesen váratlan volt Lotito utolsó pillanatbeli vétója Floccari kölcsönadása ügyében. Összességében tehát a rendelkezésre álló szűkös anyagiakhoz képest jó nyáron vagyunk túl.

6.) Kezdem a mutatott játékkal: legyen egyértelmű előrelépés, fejlődés; legyenek világos elképzelések, amelyek felismerhetőek a pályán. Helyezésbeli elvárások tekintetében az anyagiakra is tekintettel nyilván nagyon jó lenne odaérni a BL-helyre, viszont azt is látni kell, hogy ez a tavalyinál is nehezebb lesz. Több csapat is jól erősített, és az egyértelmű favorit Juve mögött jelentősen tömörült a mezőny, így szerintem komoly edzői teljesítményre lesz szükség a dobogóhoz. A scudettóra a keret elvileg alkalmas lehet, de ehhez óriási bravúr és sok szerencse is kellene, így szerintem erről egyelőre kár beszélni.

7.) Eléggé. Egyfelől a magunk életét könnyítenénk meg, ha némi koefficiens-aratással visszahalásznánk a németektől a 4. BL helyet. Szűkebben, a klub oldaláról nézve a kérdést, Stramának nagy önbizalmat és lendületet adhatna a további építkezéshez egy jól sikerült menetelés, és abban is sokat segítene, hogy a klub ne veszítsen sokat európai presztízséből a BL-től való távolmaradás ellenére. Aztán ha tavasszal ott tartunk, hogy nagy versenyben vagyunk akár a BL-helyért, akár másért, talán elkezdenék gondolkodni a prioritásokon, de annál hamarabb semmiképpen.

Viridis Aquilae

1.) Moratti feminin vonásai érvényesülnek, vonzódik a két ifjúhoz. Na, nem szexuálisan (bár erről Emilia asszonyt kell megkérdezni), hanem érzelmileg, az emóciók nála gyakran felülírják a szakmát. Egyértelműen kedveli Stramát, az ifjú olasz tett is érte, az ifjúsági BL és a Milan legyőzése elegendő volt a támogatás elnyeréséhez. Habár volt már rá példa, hogy Massimónál ennyi nem elég, de Strama karizmatikus figura (Leo is az volt), Moratti meg kedveli az ilyeneket, a se hús, se hal Ranieri, Benítez félékkel szemben. Biztosan jó arc Strama, a játékosai is kedvelik.

2.) Röviden? Nagy. Hosszabban: furcsa, de leginkább Ranieri reklamálhatna, hogy megbuktatták, neki tényleg sörből és sütőporból kellett volna Michelin-csillagosat főznie, pláne Motta eladása után. Ettől függetlenül olyan, volt mint egy ámis fiú a metropolisban. Benítez maga utáltatta meg saját magát a csapattal, Gasp már a lépcsőfordulóban kitörte a nyakát, Leonál meg fél év alatt kijött a betegség: sprinter ne induljon a maratonon. Nem magasabbak, vagy alacsonyabbak az elvárások, azok nem változtak az elmúlt két évben. Sőt Strama talán még időt is kap, egyrészt, mert Massimo kedveli, másrészt, mert most egy új csapat építése is cél, talán hosszabb távon.

3.) Big up. Kevés jobban sikerült igazolás volt olaszhonban, egy tehetségtelen karó helyett, kaptunk egy neveletlen zsenit és 7 milliót. Pazzini röghöz kötöttebb volt, mint egy magyar jobbágy a XVI. században. De sajnos nem hasznosabb. Fantával meg azon kívül, hogy 50-60 percnél nem bír többet, nincs nagyon gond, őszintén szólva én is reklamáltam volna, ha a bajnokesélyes csapatom alól hirtelen kirúgják a széket.

4.) Biztosan volna olyan meccs, ahol Pazzininek hasznát vennénk, mert focizni ugyan nem tud, de gólt lőni igen. De egy futballklub nem úgy működik, hogy 100 különféle játékost tartunk a keretben, mert 100 különböző helyzet adódhat egy meccsen. Stramának van egy koncepciója, arra alakította ki a keretet, mi azt fogjuk játszani. Ebbe Pazzini nem fér bele, mert szegénykémet olyan szerény képességekkel áldotta meg a sors, hogy nem tud hozzá alkalmazkodni. Eklatánsabb példa: Ibrahimovics és a Barca. Ibra világklasszis, jobb, mint Pazzini. A 3 évvel ezelőtti Barca is messze-messze jobb csapat volt, mint a jelenlegi Inter. Ibra még sem illett a katalánokhoz, és most nem a személyiségére gondolok. Pazzo normál esetben, egy olasz élcsapatban amúgy is csak csere csatár lehetne, de manapság szűkös időket él az olasz foci, így még a válogatottba is odafér néha (persze a komoly eredményből kimaradt, talán nem véletlen). Jó, hogy Strama ragaszkodik az elképzeléseihez és jó, hogy egy ’15 perc hírnév’ kategóriába eső játékos miatt ezt nem borítja fel. Az hosszú távon nem vezetne jóra.

5.) Ez egy 7.5-ös mercato volt, ha a csapat megerősítését nézem. Ha az érzelmi vonalat, akkor nagyon fájdalmas, egyrészt miért kellet, hagyni Lúciót ingyen a börtönviselteknek, miért kellett ráfizetéssel kidobni Júlio Césart, miért kell ilyen olcsón elengedni Maicont? Ha tisztán érzelmi oldalról nézem, minden hónapra jutott egy bakancsos tökön rúgás. Ha szakmailag, akkor mindegyikük minőség volt a posztján, és nem mindenhol a legjobb a pótlás. Miközben maradtak olyan játékosok, akiknek sok hasznát már nem vesszük: Chivu, Stankovic. Bár utóbbi távozása is fájt volna, de meglepne, ha a pályán sokat látnánk még belőle. Két meccs után azt mondom, hogy egy védekező középpályás elkélt volna, ostobaság volt a Maiconért egy az egyben cserére felajánlott De Jongot nem megvenni, pláne, hogy a Milan sem adott neki horribilis fizetést. A középpálya szűkös, mióta Cambiasso szavatossága lejárt. Cassano, Pereira, Gargano, Palacio és Handanovic remek igazolások, a többiek megítélésével még várok.

6.) Az első háromban kellene végezni. A véleményem az, hogy a keretünk a Juve után a második legerősebb, támadószekcióban, egyénileg talán a legjobb. Sneijder nem véletlenül vezeti most is a ‘key pass’ kategóriát, a helyzetteremtésben ő és Cassano a legjobbak közé tartoznak a ligában, ez egyértelmű. Milito meg ugye a legtöbb gólt lőtte a 2012-es naptári évben. Aztán Palacio, aki befejezésben és előkészítésben egyaránt elit liga szinten, na meg a középpályás sornak is erőssége a támadás (Guarín, Gargano), hogy a szélső védőkről ne beszéljünk (Zanetti, Pereira). Sok a kreatív, remekül passzoló focistánk, akik bátran próbálkoznak kapura lövéssel is, ez mutatkozott meg az eddigi meccseinken, én szeretem ezt a fajta vállalkozó szellemű, kellemesen direkt focit. A jó középutat képviseli, a labda birtoklása fontos, de az elsődleges cél a góllövés, a helyzetek generálása. Ami aggasztó, hogy könnyen kontrázhatóak vagyunk.

7.) Nagyon fontos. Egyrészt megtarthatjuk vele első kalapos státuszunkat a koefficiens listán. Aztán a Serie A-nak is jól jönnek a pontok, bár nem hiszem, hogy egy csapat ehhez elegendő, nem egy csapatnak kell majd a pontokat gyűjtögetnie. Mindenki vegye komolyan, ez közös érdek. Ha nem teszik, hát bűnhődjenek érte, remélem mi komolyan vesszük és megkapjuk érte a jussunkat. Másrészt szép UEFA-kupás hagyományaink vannak, valamikor ez a sorozat is komoly nívó volt, sajnos minden pénzt a BL-re költöttek, így ezt elfelejtette a világ, de jó lenne ezeket a hagyományokat tovább vinni, és esetleg rekordgyőztesnek lenni a sorozatban. Elsődleges cél kell legyen egy-egy kupa megnyerése a futballban, ez az, ami maradandó, és ezzel a kerettel meg is oldható feladat.

Rolkó

1.) Talán mostanra jött rá a vezetőség, hogy annak sosem lesz jó vége, ha a saját fejük után mennek. Ezzel együtt valószínűleg Stramaccioniban látják a hosszú távú megoldást, ennek okai pedig sokrétűek: a játékosok hozzá való viszonyulása, a NextGen-győzelem, és a kinevezése elején kirajzolódó igen biztató jelek.

2.) Egyértelműen sárosak ők is a rosszabb szereplésben, ez nem is lehet vita tárgya. Viszont úgy érzem, Stramával szemben sokkal türelmesebbek lesznek, ha esetleg jönne is pár rosszabb eredmény, teljes mellszélességgel fogják őt támogatni.

3.) Sajnáltam Pazzinit egyrészt, én nagyon lelkesedtem érte az elején, de 2011/2012-ben teljesen kicsúszott a lábai alól a talaj. Ha Cassano képes lesz életében még utoljára beállni a sorba, és sportemberhez méltóan fog viselkedni, akkor sokkal nagyobb hasznunkra lehet, mint akiért cserébe érkezett.

4.) Nem, szeretem a következetes edzőket, és ha egyszer ez Stramaccioni ars poeticája, egyértelműen inkább egy fiatalabb játékost támogasson szerintem. Ez az ember pedig az én olvasatomban Livaja lesz, valamiért azt érzem, idén ő is berobban – hiába no, ezek a fiatalok gyorsan a szívemhez nőnek.

5.) A mercatot így utólag összegezve pozitívnak értékelem, még ha nem is következett be az általam várt drasztikus fiatalítás, 25 alatti játékosokkal – de ez talán nem is baj, az átlagéletkor így is csökkent bőven. Ami cseszi a csőröm: Chivu hosszabbítása, a Júlio Césarral való bánásmód és persze Lúcio odadobása a zebráknak. Polit már külön posztban kifejtettem, nagyon sajnálom, hogy őt nem véglegesítettük.

6.) A minimális célnak ezzel a kerettel a dobogónak kell lennie, plusz illő lenne legalább negyeddöntőig menni az EL-ben. Merem remélni, hogy itt is, ott is bátran fog nyúlni a fiatalokhoz a mester, első sorban Coutinhora, Livajára, Juan Jesusra és Duncanre gondolok, mint akik több lehetőséget is kaphatnak – előbbi nyilván társai előtt jár. Bízom benne, hogy Ranocchia tartani fogja a formáját, és személyében hosszú évekre meg lesz oldva az egyik középhátvéd-poszt. A játékkal kapcsolatban annyi az ‘elvárásom’, hogy ne legyen hektikus, látszódjon a koncepció, a taktikai elemek, stb. Ez szerintem idővel jönni fog, ennyi embert beépíteni egy ilyen támadó felfogású csapatba nem megy egyik pillanatról a másikra.

7.) Fontosnak tartom nyilván (mivel mindig, mindenhol Inter-győzelmet szeretnék látni, kivéve ha a Nagyszénással játszanának), de természetesen az ésszerűséget szem előtt tartva akár azt is mondhatná valaki, hogy jobb lenne 100%-ig a bajnokságra, és a biztos BL-hely megszerzésére összpontosítani.

horas

1.) Egyértelműnek tűnik. Mourinho az Mourinho, Stramát és Leót pedig csipázta Moratti, Benítezt és Gasperinit pedig szerintem szakmai szempontok szerint választották Brancáék, Moratti pedig rábólintott. Utóbbi kettő esetében akartak egy jó edzőt, viszont a költségtérítési projekt fontosabb volt náluk, oldják meg címszóval le voltak ejtve. Ez egyébként borzasztó visszás, főleg az olyan fejlemények fényében mint, amikor Benítez nem megfelelő hangnemben, de új játékosokat akart, ezért kivágták, majd Leónak hoztak hirtelen 4 játékost. Gasperini könyörgött Palacióért, nem kapta meg, Strama első igazolása az argentin volt. Mondjuk tegyük hozzá, hogy utólag félelmetes visszagondolni a maihoz képest milyen bombakerettel botladozott Benítez, Gasperini 4 meccséből a 3 vereség, 1 döntetlen  mérleg pedig szimplán értékelhetetlen,  bármilyen rendszerben.

2.) Azt kell, hogy mondjam, hogy Benítez és Ranieri kinevezése is szakmailag megalapozott volt. Benítez a saját dolgát nehezítette meg – új edzést módszerek, megszámlálhatatlan sérülés – egyébként marha erős kerete volt, Ranierinek mag alá is vágták felülről, úgyhogy a bádogos valahol még védhető is, Motta eladása után szétdőlt az amúgy sem atombiztos tákolmánya. Egyébként a brazil bajnokság megy ez, hogy folyamatosan adják el az embereket és mindent az edzők szívnak meg. Szerintem Stramával kapcsolatban az összes elvárás az lesz, hogy ne legyünk botrányszarok és a keret az erősségéhez mérten teljesítsen.

3.) Tiszta sor. Strama elképzeléseibe nem illik Pazzo, nálunk meg elfér Cassano és még fizetnek is érte. Persze szerencsésebb körülmények között szerezhettünk volna egy hosszútávon is használható támadót, de Pazzini eszmei értékét nézve még így is jól jártunk. Pazzini szerintem a stílustestvérei karrierjét fogja befutni (Gilardino, Borriello, Matri), egy-egy szezon a nagy csapatokban aztán vissza dagonyázás a középmezőnybe. Pontosan azért, mert ezeknek a csatárok kiszolgáltatottak. Ha megy a csapatnak ők is lövik a gólokat, ha nem, szenvednek. Következő szezonban, az új csapat építésekor pedig elsők között repülnek mint főletéteményes. Pedig jogosan reklamálhatnának, hogy „hé, ember, nem kaptam értelmes labdákat”, de pontosan ezért vannak különösebb rágódás nélkül kivágva. Borriello már ismét Genoában, Gilardino egészen a Bolognáig süllyedt, Matri meg azért van még a Juventusnál mert nem tudtak egy klasszis befejezőt igazolni. Előbb-utóbb fognak.

4.) Papíron ez működhetne, de egy egész évben a padon rohadó Pazzinivel sehol sem vagyunk előrébb, másik meg mindenki tudja mi a vélemény Pazziniről, és a hozzá hasonló játékosokról.

5.) Beigazolódott az, hogyha van pénz és koncepció akkor Branca ügyes. Pénz nélkül persze, hogy csak Biabianykra, Forlánokra, Zaratékra futotta. Idén viszont nem, ahogy van egy kis sas, Branca agytekervényei már forognak is, és rendre jó irányba.

Silvestre, Gargano és Pereira leigazolása, és annak módja bravúros volt. Persze kérdés, hogy muzsikálnak majd, de a befektetett és a kifizetendő összegek tükrében ezek papíron bombaüzletek. A távozók listájáról nekem Chivu, Stankovic és Samuel is hiányzik, főleg a fizetéses cirkuszok miatt, bennük valószínűleg idén már nem sok örömünket leljük. Úgy gondolom a helyükre, újabb ötletes kölcsön opciókkal könnyedén tudtunk volna újabb ígéretes embereket hozni. De Jong szituja meg a fizun úszott el nálunk, ez főleg Stankovic miatt dühítő, de Branca masszívan rá van cuppanva Paulinhóra, reméljük megérte miatta átengedni a passzkirály taekwondóst. Egy Milito csere hiányzik, Floccari szerintem jó ötlet volt, csak hát sajnos későn. Reméljük januárig kihúzzuk a herceggel. A távozókkal meg úgy vagyok, hogy nem igazán látok a kulisszák mögé, ezért nem berzenkedem. Az új általános igazgatónk egy közgazdász, gondolom az ő agyszüleménye volt ez a szerződésfelbontásos-projekt, feltételezem nem azért mert ez nekünk olyan marha rossz lesz. Megmondom őszintén, egyik távozót sem sajnáltam túlságosan pedig Julio és Maicon nagy kedvencem volt. Maicon már nagyon flegma volt helyenként, Lucio Juvéba igazolása teljesen indolensé tett vele kapcsolatban, JC-nek meg fontosabb volt a fizuja minthogy itt védjen. Meghatóak voltak a krokodil könnyek, de pénzről volt itt szó leginkább, szóval végig nézve a srácokon azért olyan óriási drámákról nem beszélhetünk.

6.) Ha elvárni, nem is várom el, de valamennyire bízok abban, hogy ez a csapat képes lehet arra, amit Strama akar: kombinatív, látványos focira. Legyünk ott a BL-ben, a második forduló után gyakorlatilag képtelenség jósolni, bár ez ahogy látom az internet-fórumozók nagy részének nem okozott különösebb gondot.

7.) Nem élek illúziók között, egy fontos rangadó, vagy nehezebb bajnoki előtt tuti tartalékolni fogunk. Viszont bízom benne, hogy legalább 8-ig elvergődünk, csakhogy meglegyen a szokásos koeff adag, és az első kalap valamelyest erősítve legyen. Ezen felül minden ajándék lesz.