Sneijder marad, hogy mindent megnyerjen

Wesley Sneijder több szempontból is a kedvencek közé tartozik, nem véletlenül szerepelt itt a blogon talán legtöbbször ő interjúalanyként. Persze nem mi személyesen kérdeztük a holland pukkancsot, hanem „csak” fordítottuk a La Gazzetta dello Sport anyagait. Közösségünk egyik lelkes tagja, Nerteaux, volt olyan kedves és meglepett minket a legfrissebb Wesley contro Gazzetta beszélgetés magyarorsításával, így hát máris küldjük neki a tízezer forintot az első Nerazzurri blog által szervezett majdani közös meccsnézésre a VIP-meghívót!

– Sneijder, hogy érzed magad így egy hónapnyi vakáció után?

– Újra akarom kezdeni munkát és jól játszani az Interben. Az előző szezonban semmi nem jött össze, az Európa-bajnokságon sem játszottam jól. 28 éves vagyok, a legjobbamat akarom nyújtani és megnyerni mindent. Nem ülhetek a babérjaimon.

– Mik az első benyomásaid erről az új Interről a Celtic és a Hajduk Split elleni meccsek után?

– A csapat változott egy keveset és ez már nem a 2010-es Inter. Összehasonlítva a két évvel ezelőtti csapattal, sok remek játékos érkezett, de ők meglehetősen fiatalok. Még az edző is új, ugyanakkor tetszik az általa elképzelt formáció, valamint a módja, ahogyan a mérkőzésekhez áll. A célunk együtt nem lehet más, mint a győzelem”

– Másabb a légkör az Internél manapság?

– Igen, hiszen a dolgok változtak az elmúlt évek alatt. Egy remek elegyet látok tapasztaltabb és fiatal játékosokból. Jók leszünk.

– Gondoltál rá, hogy távozol a nyáron?

– Nem, mert én az az ember vagyok, aki nem agyal túl sokat a jövőn. Teljesen felesleges, hiszen senki sem tudhatja, mi fog történni. Én az Inter játékosa vagyok, és nem gondolok a távozásra. Ha befut egy jó ajánlat és tetszik, meglátjuk…Jelenleg nincs szó ilyesmiről, és nem is akarok távozni. Az a vágyam, hogy itt megnyerjek mindent, és boldoggá tegyük az elnököt, a vezetőséget és a szurkolókat.

– Egy komoly ajánlat ugyanakkor befutott Oroszországból néhány héttel ezelőtt…

– Manapság mindenki tudja, melyek azok a csapatok a világon, amelyek a legjobb anyagi háttérrel rendelkeznek és talán ezek közül az egyik ajánlatot fog tenni. Úgy 3-4 évvel ezelőtt megfontoltam volna, de a most már nem. Az Inter játékosa vagyok, és nem fogok elmenni csupán a pénz miatt. Itt szeretnék nyerni. Nem mondom, hogy nem fontos a pénz, de nem minden. Inkább azt preferálom, hogy olyan nagy csapatban játszhatok, mint az Inter.

– Hogyan érzed magad az új Inter-projekt szereplőjeként?

– Roppant fontos részének, ezt majd láthatják a pályán is. Nagyszerű évet akarok zárni.

– Hogyan osztályoznád az elmúlt három évedet?

– A 2009/10-es triplázós szezonra azt mondanám, hogy 9-es. Azért nem 10-es, mert a válogatottal vesztettünk a vb-döntőben. A 2010/11-es a Klubvilágbajnokság miatt 7.5, az elmúlt év viszont 5-ösnél semmiképp sem jobb.

– Az elmúlt szezonban – melyet minden bizonnyal szeretnél elfelejteni – a kapcsolatod Gasperinivel és Ranierivel nem volt felhőtlen, ugye?

– A trequartista szerepkörben szeretek játszani, nem máshol. Amikor Stramaccioni érkezett és azt mondta, hogy azt akarja, hogy játsszam a bal oldalon, nem volt probléma. Megteszem, mert tudom, hogy a mentalitásunk megegyezik. Ugyanúgy tekintünk a futballra. A többi edző (valószínűleg Gasperinire utalt – a szerk.) más szerepkörben játszatott, pedig aki a fociban igazi trequartista, nem tud balszélsőként vagy középső középpályásként igazán jól szerepelni. Velük kapcsolatban (itt már Ranierire is utal) sohasem voltak személyes problémáim, mint emeberekkel, de a pályán már ez másképpen alakult. Be kell valljam, kicsit hibáztatom magam, amiért azt kérték, hogy játsszam hátrább, és én sokkal gyakrabban mentem előre, mint ahányszor kellett volna.

– Hogyan nyert meg magának Stramaccioni?

– Szeretem a futballját. Az edzések alatt mindig a labdával dolgozunk, akárcsak a holland iskolában. Stramaccioni fiatal, győzelemre éhes, és mindig keresi a legjobb taktikát, ez az amit nagyon szeretek benne. Meg van benne a bizalmam így az első profi szezonjában is. Hiszek benne és szerintem remek szezonunk lesz, mert nagyszerű edző.

– Mi a közös Stramában és Mourinhóban?

– Strama tudja hogyan kezelje a kapcsolatokat a játékosaival, hogy hogyan kezelje őket, mint egyéniségeket. Mourinho is nagyszerű, de a mi edzőnk remek.

– Spanyolországban azt írják, Mourinho vissza akar téged vinni Madridba…

– Nekünk már megvolt a magunk párosa itt az Internél. Gyakran hallom ezt Josétól a telefonban, és jól is van ez így.

– Te szerezted a szezon első hivatalos gólját: ez egy jó jel a 2012/13-as szezonra nézve?

– Számomra a gól nem jelent semmit, ha nem jutunk tovább csütörtökön a következő körbe, vagy ha nem kvalifikáljuk magunkat az Európa-liga csoportkörébe. A gólszerzés számomra örömteli, de a csapat az ami számít.

– Mennyire fog hiányozni a Bajnokok Ligája?

– Nagyon, nagyon…A Bajnokok Ligája-mérkőzések a legjobbak.

– Mit jelent számodra az Európa liga-szereplés?

– Azt jelenti, hogy nem szerepelhetünk a Bajnokok Ligájában, de olyan sorozattal nézünk szembe, amelyet meg kell nyernünk.

– Elhódíthatja-e az Inter a trófeát vagy reálisabb koncentrálni a Bajnokok Ligája-hely elérésére a következő évben?

– Nyerni akarok. Mindig. Nálunk sohasem a második vagy a harmadik hely a cél. Azt mondom, képesek vagyunk elhódítani a trófeát és meg kell nyernünk a bajnokságot.

– Befogható-e a Juve, vagy sem?

– Nem szeretek beszélni másokról. Csak arra gondolok, hogy jól dolgozzunk és annyi pontot szerezzünk, amennyit csak lehetséges.”

– Mi a véleményed arról, hogy a Milan eladta Thiago Silvát és Ibrahimovicot?

– Értem, hogy miért ekkora dolog ez, hiszen a PSG komoly csapatot épít, nagyszerű projektel és nem mellékesen Párizs csodaszép város. Ugyanakkor az viszont nagyon nem jó dolog, hogy két ekkora játékos, mint Ibra és Thiago már nem szerepelnek a Serie A-ban.

– Hogyan reagálsz arra a felvetésre, mely szerint Sneijder az utolsó topjátékos a ligában?

– Olaszországban rengeteg nagyszerű játékos van, és nem gondolok magamra, mint topjátékosra. Sohasem mondanám ezt, még akkor sem, ha a szeretem ha dicsérnek.

– Az Inter középpályást igazolna, ajánlanád a honfitársadat, De Jongot?

– Igen mert kiváló játékos. Ismerem már 7 éves korom óta. Együtt nőttünk fel és elmondhatom, hogy ő egy őrült, de jó értelemben. Ha a meccs este 20:30-kor kezdődik, ő már reggel 8-kor felkel és egész nap azon gondolkodik, hogyan nyerhet és nyújthatja a legjobbját. A pályán mindig szívből játszik és ha ide jönne, nagyon örülnék neki.

– Hívtad már, hogy meggyőzd őt?

– Ha a telefonhívás elég volna…

– Az Intert szóba hozták Afellayjal. Készen áll ő Olaszországra?

– A jó játékosok a világ minden részén, minden bajnokságában jól játszanak. Ő egy remek játékos és remek ember. Barcelonában nehéz a helyzete, mert keveset játszik, és még fiatal – ilyenkor mindig a pályán akarsz lenni. Megvan a tehetsége és remélem a megfelelő döntést fogja hozni a jövőjével kapcsolatban.

– Van Persie a Juvét fogja választani, vagy marad Angliában?

– Nem hiszem, hogy Olaszországba fog jönni. Túlságosan szeret a Premier League-ben játszani és azt olvastam, hogy lehet hogy marad az Arsenalban.

– Lúcio az Interből a Juvéba távozott. Te sosem mennél a Realból a Barcelonába, vagy az Intertől a Juvéba vagy a Milanba?

– A futballban sosem tudhatod, mi fog történni. Sohasem fogom azt mondani, hogy nem megyek egy bizonyos csapatba. Lucio a Juvét választotta, majd meglátjuk, jó döntés volt-e, vagy sem.

– A fogadási csalással kapcsolatban olaszhonban…

– Sajnálom azokat a dolgokat, amiket olvastam az újságban, szeretnék nem gondolni erre. Augusztus végén kezdődik a szezon, remélem, a tárgyalások addigra befejeződnek és csak a futballról fogunk beszélni.

– Meglepődtél Mario Balotelli Eb-teljesítményén?

– Csodásan játszott, pedig nem volt egyszerű dolga, hiszen rengeteg szem szegeződött rá, valamint hatalmas nyomás volt rajta. A németek ellen nagyszerűen teljesített és sajnálom, hogy elvesztették a döntőt. Ő jó ember és remek játékos.

– Tartod a kapcsolatot vele?

– Igen, beszélgettünk, amikor találkoztunk vakáció alatt. Ibizán voltam a feleségemmel, ő pedig a barátaival. Mindig mondom neki, hogy maradjon ki a bajból.

– Gullit, Van Basten, Rijkaard, mind megírták a maguk történelmét a Milannál, Sneijder is ezt teszi az Internél. Mindig van valami érzelemi kötődés Milánó és Hollandia között…

– A feleségem és én – de inkább ő – tényleg imádjuk ezt a várost. Van egy házunk a városközpontban, ahonnan láthatjuk a Dómot. Remekül érezzük itt magunkat, és ami azt illeti, most épp megyünk olimpiát nézni. Yolanthe már vár rám…