Egyikkel ad, másikkal elvesz

Amikor az ember kedvenc csapatá(H)oz egy világkl(A)sszis szinte(N) vé(D)eni tudó kapus érkezik, (A)kkor (N)em szokás fanyal(O)gni, de ha az ember ked(V)enc csapatától egyúttal k(I)rúgnak egy világklasszis kapust, akkor már ki(C)sit bonyolultabb a képlet. Ambivalencia.

Handanovic nekem személy szerint szimpatikus kapus, amikor az Udinesével játszottunk feltűnt már egy párszor, hogy nem a legbénább tagot zavarták a kapuba. Az a típusú ellenfél, aki előtt az ember meghajol. Még csak 27 éves, tehát akár a következő tíz évre is megoldhatja az Inter kapusgondjait, ha voltak egyáltalán. Mert az alapján, hogy a vezetőség elzavarja azt a Julio Cesart, aki nálunk nőtte ki magát a világ egyik legjobb kapuvédőjévé, aki ha tehetné, hű lenne a klubhoz is, vannak gondok. Az igaz, hogy Cesar már 33 éves lesz szeptemberben, de egy kapusnál ez ideális kor. Elég csak Edwin van der Saarra gondolni, aki ennél idősebb korában kezdte el nyerni a Manchesterrel a bajnokságokat és a Bajnokok Ligáját,sőt 41 éves koráig védett nem is akárhogyan. Hozzá képest Cesar fiatal, de akkor Handanovic még csak ifista. Azt azért aláírom, hogy Julio meglehetősen sokat bajlódik a hátával, emiatt sokszor Castellazzinak kellett védenie, konkrétan 31 meccsen is védett az olasz két év alatt, talán ez a baj. Persze álnaív gondolat ez is, a legnagyobb baj a fizetése, aminek feléért szereztünk egy fiatalabb, hasonló képességű még arcvonásokban is hasonló kapust. A pénz beszél, a kutya meg ugat, mi meg majd megszokjuk ezt a századik mercato után, addig meg ugatunk. Minél több mercatot élünk át, annál halkabban. Mint ahogy majd talán azt is megszokjuk, hogy amikor Ibrahimovic lő büntetőt a derbyn Handanovicnak, Cesar súgja majd a fülébe, hogy balra fog vetődni, végül együtt borulnak egymás nyakába.

De erről legkevésbé Handanovic tehet majd, aki igazi kapuscsaládból jön. A testvére is szlovén válogatott kapus, aki az Empoliban védve szintén belekóstolt a calcioba. Hősünk a Domzale (7 meccs) csapatától került Italiába, az Udinese hozta el, ahol kezdetekben a Trevisonál (3) és a Lazionál (1) nem védett kölcsönben, aztán Rimini (39) következett, majd Morgan De Sanctis távozása után került előtérbe Udinében (179). Azóta rendszeresen véd. Övé a liga rekordja az egy idényben megfogott legtöbb büntetővel, szám szerint hat megfogott tizenegyes 2010-11-ből. A válogatottban 56-szor szerepelt, többek között a 2010-es vb-n is. Szerencsére attól nem kell félni, hogy a vb-selejtezők miatt hosszú interkontinentális repülőutak várnak rá, mint Cesar esetében, mivel Szlovénia csak egy köpésre van Milánótól. Klubsikereit talán az Interben elkezdi gyűjtögetni, mert az Udinesétől többet nem várhatott volna, minthogy egy 3. hely után készpénzre váltják a csapat összes kettő egyeneset rúgni tudó játékosát.

Csak hogy legyen még egy csavar a történetben, amitől egy kicsit keserédes lesz az ember szája íze, az az, hogy Handanovic nem teljesen az Interé, csak játékjogának fele került Milánóba 11 millió euróért, sőt ezzel egyidőben Faraoni játékjogának fele pedig udineiekhez vándolrolt. Ezzel csak az gond, hogy emlékeim szerint az ilyen felezésekből többnyire veszteséggel jövünk ki, és egy felfutó játékos második feléért mindig többet kell leszurkolni…

Most akkor mi van?